A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Magyar katonák a frontokon
1914 nyarán a magyar katonák a Monarchia hadseregében a Szerbia elleni hadműveletekben, illetve a keleti fronton az orosz haderő ellen harcoltak. Szerbiában a kezdeti sikerek után komoly vereségeket szenvedtek, s csak a következő évben tudták megszállni az országot.
Az orosz hadsereg is erősebbnek bizonyult, mint ahogy arra a Monarchia hadvezetésében számítottak. A súlyos vereséget csak a német csapatok segítségével sikerült elkerülni. A keleti fronton ezzel együtt az Osztrák– Magyar Monarchia óriási veszteségeket szenvedett az első másfél évben.
1915-től ráadásul újabb hadszíntéren kellett helytállniuk: Olaszország hadba lépésével rövidesen délnyugaton is kirobbant a harc.   Az Isonzó folyó mentén hosszú, kimerítő állóháború vette kezdetét.
1916-ban a császári-királyi hadsereg egy nagyobb sikert aratott. Románia az antant oldalán belépett a háborúba. A román hadsereget a Monarchia katonái német csapatokkal megerősítve jelentősen visszaszorították, és a fővárost, Bukarestet is elfoglalták.
Az elhúzódó háború következtében azonban egyre nőttek a veszteségek.
Élet a fronton
1917-ben egy magyar katona így számolt be az ellátásukról: „...hogy az milyen, azt úgy is gondolhatja kedves anyám... Otthon a kedves kutya nem eszi meg, de nekünk jó, mert jobbat nem kapunk. Hús az minden nap van, de csak 5 vagy 6 kis kanál, illetve falat, a többi lé, még csak krumpli sincs benne. Azután van még répa, puliczka, ez a három a mi rendes menázsink, egyik héten úgy, mint a másikon.”
Tüzelőállás a Kárpátokban
Egy súlyos sebesült ellátása a fronton
Tüzelőállás a KárpátokbanEgy súlyos sebesült ellátása a fronton

Kosárba helyezve!