A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Mária Terézia, a ,,jóságos uralkodónő”
Mit mondott ki a Pragmatica Sanctio?
Mire törekedtek a felvilágosult uralkodók?
Európa az osztrák örökösödési háború után. Hasonlítsd össze a 46. oldalon található térképpel! Hogyan változott a Habsburg Birodalom területe?
A pozsonyi országgyűlésen Mária Terézia a magyar nemességtől kért segítséget trónja megvédésére. A rendek „életüket és vérüket” ajánlották fel az uralkodónő számára
Európa az osztrák örökösödési háború után. Hasonlítsd össze a 46. oldalon található térképpel! Hogyan változott a Habsburg Birodalom területe?A pozsonyi országgyűlésen Mária Terézia a magyar nemességtől kért segítséget trónja megvédésére. A rendek „életüket és vérüket” ajánlották fel az uralkodónő számára

A fegyverrel kivívott örökség
Bár III. Károly életében a legtöbb európai uralkodóval elfogadtatta, hogy halála után leánya kerül a trónra, az ígéretek keveset értek. Mária Teréziának (1740–1780) fegyverrel kellett megvédenie örökségét. Kirobbant az osztrák örökösödési háború.
A gyenge hadsereggel rendelkező királynő felismerte, hogy egyedül a magyarok segítségében bízhat. Ezért összehívta az országgyűlést, ahol a nemesek vitézségére és lovagiasságára bízta magát és gyermekét. A rendek – miután Mária Terézia megesküdött, hogy tiszteletben tartja ősi kiváltságaikat – életüket és vérüket ajánlották fel. Rövidesen közel hetvenezer magyar harcolt a császári hadseregben.
A fiatal királynő a magyar rendek hathatós támogatásával végül meg tudta menteni birodalmát. Igaz, egyik gazdag tartományáról, Sziléziáról le kellett mondania Poroszország javára.
A porosz háborús „okok”
II. Frigyes porosz uralkodó nem is próbált törvényes érveket keresni arra, hogy miért indított támadást 1740-ben.
„Harcra kész sereg, tele kincstár, szellemem frissessége, ezek az okok késztettek háborúra Mária Terézia ellen”, indokolta később döntését.
Kosárba helyezve!