A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

A Föld, amelyen élünk 8.

Nyitott határok a zárt medencében
KÁRPÁT-MEDENCEVIDÉK
Területe: 330 000 km2
Népessége: 27 millió fő
Népsűrűsége: 82 fő/km2
Határozd meg Közép-Európa földrajzi fekvését!
Mérd meg Budapest távolságát az Északi-sarktól és az Egyenlítőtől! Értékeld a kapott eredményt! Milyen távolságra fekszik a főváros földrészünk legkeletibb és legnyugatibb pontjától? Milyen következményei lehetnek ennek?
Olvasd le a 83. ábráról a Kárpát-medencevidék földrajzi fekvését! Mely országok fekszenek a tájon?
82. ábra. Hazánk a Kárpát-medencevidék belső süllyedékterületén, a Kárpát-medencében fekszik.

82. ábra. Hazánk a Kárpát-medencevidék belső süllyedékterületén, a Kárpát-medencében fekszik.

„Tanulják meg, hogy ha egy országot tanulmányoznak, sohasem annak, hanem az egész földrésznek; ha egy földrészt, akkor az egész féltekének, vagy az egész Földnek a térképét vegyék elő! – hirdette Teleki Pál, a 20. század első felének geográfusa és államférfija. Az ő szándékait is követve, miután körülnéztünk Közép-E­u­ró­pá­ban, hazánk tágabb környezetével, a Kárpát-medencevidékkel ismerkedünk. Most egységben gondoljuk át a táj adottságait és népeinek életét. Európa szívében a magashegységekkel ko­szo­rú­zott 330 000 km2-es Kárpát-medencevidék fekszik. A Kárpátok íve, az Alpok keleti pereme és a Dinári-hegyvidék elzárja a hazánknak is otthont adó tájat, a Kárpát-medencét Európa többi részétől. Azok csak két szélesebb átjárón, a Bécsi-medencébe vezető Dévényi-szoroson és a Balkán-félszigetre vezető al-dunai kapun át közelíthetők meg. Rajtuk át vezet a Duna útja a Fekete-erdőből a Fekete-tengerig. Mivel földrészünk központi részén fekszik, a természetes és ember formálta tájképében Nyugat- és Kelet-, sőt Dél- és Észak-Európa vonásai is felismerhetők. Azonban a zárt, önálló medencében sajátos természetföldrajzi adottságok alakultak ki, amelyeket hamarosan meg fogsz ismerni. A Kárpát-medence két feltűnő, belső hegyvidéke, a Dunántúli- és az Erdélyi-középhegyvidék három nagy medencerészre osztja a tájat. Az Erdélyi-medencével – amely a Keleti-medencerészt alkotja – már megismerkedtél. A Központi- és a Nyugati-medencerész nagy részét hazánk foglalja el (2). Országhatárunk sehol sem húzódik természetes tájhatáron, vagyis nagytájaink a szomszéd országok területén folytatódnak.
83. ábra. A Kárpát-medence Európa legtökéletesebb medencéje, mert minden oldalról magas hegyláncok keretezik. Két belső középhegyvidéke három nagy medencerészre tagolja a süllyedéket.

83. ábra. A Kárpát-medence Európa legtökéletesebb medencéje, mert minden oldalról magas hegyláncok keretezik. Két belső középhegyvidéke három nagy medencerészre tagolja a süllyedéket.

Érdemes elolvasni!
Vaskapu az Al-Dunán
A Duna az Alföldről a Déli-Kárpátok és a Szerb-érchegység között a 800 m széles Kazán-szoroson át talál kiutat a Román-alföldre. A Fekete-tengerről a tengerjáró hajók pedig egészen Belgrádig feljuthatnak. Azonban ez nem volt mindig így. Hiszen a meder egy szakaszon, a Vaskapuban 150 méterre szűkült, így a zátonyos és zuhatagos folyó nem volt hajózható. Az 1878-as berlini szerződésben kötelezték az Osztrák–Magyar Monarchiát a mintegy 120 km-es Duna-szakasz szabályozására. 1890. szeptember 15-én a Grében hegyorom ünnepélyes átrobbantásával kezdődtek a munkálatok. A legnehezebb feladat a zuhatagos szakaszt megkerülő 2,4 km hosszú, 80 m széles és 3 m mély hajózható csatorna megépítése volt. A csaknem hat évig tartó munkálatokat a magyar kormány végeztette, de mivel osztrák hajózási érdekeket is szolgált, cserébe a magyar külkereskedelmet is segítő Arlberg-vasutat az oszták kormány építette meg. Ha ma nézed a térképen a román-szerb határon futó Duna-völgy rajzát, láthatod, hogy a Vaskapu fölött a folyó szélesre duzzasztott. A két ország együttműködésével épült gát vízerőműve 1972 óta évente 12 milliárd kWh energiát termel, amit megosztanak egymás között.
Leckéhez tartozó extrák

Magyarország domborzati térképe

Az animáció Magyarország és a Kárpát-medence nagytájait, tájait és vízrajzát mutatja be.

Magyarország domborzati térképe

Kosárba helyezve!