A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Informatika 7.

Vonalkapcsolás Egy géptől gépig vezető út jön létre. Leegyszerűsíti az adatátvitelt, viszont nem eléggé hatékony, mert a kapcsolás megteremtése általában tovább tart, mint az üzenet átvitele

Vonalkapcsolás
Egy géptől gépig vezető út jön létre. Leegyszerűsíti az adatátvitelt, viszont nem eléggé hatékony, mert a kapcsolás megteremtése általában tovább tart, mint az üzenet átvitele

CsomagkapcsolásA továbbítandó adatok csomagokra bomlanak. Minden adatcsomaghoz kódokat ragaszt. A kódok alapján azonosítható a feladó és a címzett, s nincs szükség külön kapcsolásra

Csomagkapcsolás
A továbbítandó adatok csomagokra bomlanak. Minden adatcsomaghoz kódokat ragaszt. A kódok alapján azonosítható a feladó és a címzett, s nincs szükség külön kapcsolásra

Összekötve
A hagyományos hírközlés túl lassúvá vált az 1960-as évek közepére. A számítógépek hálózatba kötésének célja az volt, hogy a már számítógépen lévő adatok gyors és biztonságos cseréjét lehetővé tegye úgy, hogy az még egy esetleges szándékos rongálást is elviseljen.
Gondolj csak bele! Ha valaki ír egy levelet, akkor azt a gépén megszerkeszti, kinyomtatja, megcímzi a borítékot, elviszi a postára. A posta eljuttatja a címzetthez, aki, ha a levélben szereplő adatokat a gépén futó programban használni akarja, akkor újra begépeli.
A hálózatba kötött számítógépeken a levél tartalma már jelekké alakítva, egy állomány formájában pillanatok alatt továbbítható, és még a címzettnek sem kell a gép mellett ülnie ahhoz, hogy megkapja a küldeményt! Ez óriási előnyt jelent!
A pénzintézetek, légitársaságok, kereskedelmi cégek is létrehozták saját adatnyilvántartó rendszerüket, amelyeket a világ különböző pontjaiból is szerettek volna elérni.
Ezen együttes célok megvalósítására jött létre a világméretű hálózat, ami ma már több százmillió gép között teremti meg a kapcsolatot.
Mit nyújt a hálózat?
A létrehozott hálózat egyik első szolgáltatása a telnet, a távoli számítógép-elérés lett. A fejlesztések oka, hogy a védett körülmények között működő kevés számítógéphez szerettek volna földrajzilag messzebb lévő helyekről is hozzáférni.
A telnetet úgy képzeld el, hogy a terminálok a hálózaton keresztül kapcsolatba kerülnek a távoli központi számítógéppel, a kívánt program lefut, a futás eredményét visszaküldi a számítógép a terminálra, és mindezt lehetővé teszi akár több száz kilométer távolságból is.
A hatvanas években még nem voltak PC-k, csak terminálok. A terminál csupán adatbevitelre és megjelenítésre alkalmas eszköz, ezen keresztül lehet adatokat bevinni a központi számítógépbe, kiadni parancsokat programok futtatására, végül az eredmények ezen jelentek meg.
Az állományok továbbítása is a kezdetektől lehetséges. Ezt ftp néven szokás emlegetni. Manapság már gépek ezrei állnak rendelkezésre, hogy azokról állományokat kérjünk le vagy azokra saját állományokat felmásoljunk, mások számára elérhetővé téve.
A személyes kapcsolat kiépítését az elektronikus levelezés, röviden az e-mail biztosította elsőként. Ez a szolgáltatás a mai napig népszerű, hiszen a világ minden pontjára lehet így üzenni.
Nézzük, mit nyújt!

Nézzük, mit nyújt!

A levelezésnél érdekesebb az azonnali kapcsolatot biztosító beszélgetés. Ezt teszi lehetővé az IRC (Internet Relay Chat), vagy magyarul valós idejű hálózati beszélgetés. Az interneten keresztül beszélgethetsz – pontosabban rövid üzeneteket válthatsz – egy chatprogram segítségével. A témák kiválasztása hasonlít ahhoz, ahogy a rádió keresőjével érdekes adás után kutatsz: ráállsz egy hullámhosszra – kiválasztasz egy csatornát – és máris bekapcsolódhatsz a beszélgetésbe.
Vezeték nélküli hálózat jelzőtáblája. Az így kiépített hálózatot WLAN-nak nevezik, a kapcsolódás a táblával jelzett helyeken többnyire szabad és ingyenes! Nézz utána,van-e ilyen hozzáférési pont nálatok!

Vezeték nélküli hálózat jelzőtáblája. Az így kiépített hálózatot WLAN-nak nevezik, a kapcsolódás a táblával jelzett helyeken többnyire szabad és ingyenes! Nézz utána,
van-e ilyen hozzáférési pont nálatok!

Idővel kialakultak olyan helyek is, ahonnan kezdetben csak szöveges, később teljes multimédiás anyagok egyszerű elérésére is lehetőség nyílt. Az első ilyen szolgáltatás a gopher volt, amit 1993 óta szinte teljesen kiszorított a WWW (World Wide Web). A WWW (röviden csak web) ma már a legnépszerűbb, és elődeit fokozatosan kiszorítja, mert a korábbi szolgáltatások egyidejű használatát is lehetővé teszi. A többi mellett az összes multimédiás szolgáltatás is elérhető a segítségével: szöveg, hang, álló- és mozgókép jeleníthető meg, sőt már rádió- és tévéadás is fogható rajta keresztül.
A sok szolgáltatás egyben a hálózat túlterheltségét is eredményezi, ezért ne lepődj meg, ha néha száguldás helyett csigatempóban haladsz majd az információs sztrádán!
Magyarország az 1990-es évek elején kapcsolódott be a világhálózatba. Mára több tucat kereskedelmi szolgáltató kínál csatlakozási lehetőséget. 1998-ra épült ki a mai, az ország összes oktatási intézményét összekapcsoló hálózat alapja, a Sulinet.
KÉRDÉSEK, FELADATOK
1.
Mi az internet? Ismersz-e magyar internetszolgáltatókat?
2.
Mi a telnet?
3.
Mi a különbség az e-mail és az ftp között?
4.
Milyen szolgáltatásokat nyújt a web?
5.
Milyen szolgáltatásokat kínált a CompuServe? Adj választ a nyitó ablaka alapján!
6.
Nézz utána, milyen havidíjat kellene fizetned, ha otthon, telefonon vagy tévékábelen keresztül csatlakoznál az internethez!
Kosárba helyezve!