A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Informatika 7.

Rendszerezés
A számítógép alkalmazási lehetőségei közül az egyik legfontosabb a közös, hálózati munka. Az 1970-es évek eleje óta kialakultak a helyi hálózatokból a világméretű hálózatok. Ezek legnagyobbika az internet lett, melynek szolgáltatásait szinte mindenki használja már.
A több gépet hálózati munkára alkalmassá tevő operációs rendszerek közül a NOVELL Netware, a Windows NT és a Linux a legelterjedtebbek. A hálózatba lépés feltétele a felhasználói azonosító és a hozzá tartozó jelszó ismerete. Utóbbi védi meg a felhasználó adatait az illetéktelen hozzáféréstől. 2002 óta nagyon szigorú büntetést von maga után a jogosulatlan belépés, sőt még a betörési kísérlet is.
Kiépült hazánkban az összes oktatási intézményt behálózó Sulinet. A levelezés, az állománytovábbítás, a távoli gép elérése, a böngészés, a beszélgetések mind-mind lehetővé válnak a csatlakoztatott intézmények gépein. A lehetőséggel viszont nem visszaélni, hanem élni kell; a szabályok megismerésében segít a Netikett, amely a kialakult használati előírásokat foglalja össze.
A hálózati szolgáltatások közül a levelezés és a web használata általánossá vált. A web egyre inkább integrálja a különböző hálózati szolgáltatásokat, de ennek ellenére a levelezés, a csevegés és a távoli gépek elérése célprogramokkal hatékonyabb és több szolgáltatást is nyújt.
Az 1993 óta létező web napjainkra meghatározó szerepű információszerzési forrássá vált. Az interneten való tájékozódást, az adatok megkeresését számos keresőgép és portál segíti. A web használata során gyakran szorulunk tematikus és kulcsszavas keresők segítségére. Ezek részletes keresési módja teszi igazán hatékonnyá a munkát, az adatok gyors megtalálását. A talált adatokkal viszont légy óvatos, mert nem garantált, hogy azok helytállóak is.
KÉRDÉSEK, FELADATOK
1.
Hogyan kell bejelentkezned az általad használt rendszerbe?
2.
Sorolj fel szolgáltatásokat, amelyeket az internet nyújt!
3.
Milyen szabályai vannak a levelezésnek?
4.
Hogyan azonosítható egy személy, ha ismered az e-mail címét?
5.
Ismertesd az általad használt levelezőprogram szolgáltatásait!
6.
Milyen szabályai vannak a levelezésnek?
7.
Sorolj fel levelezésben használt rövidítéseket, ábrákat!
8.
Hogyan építhetők egy hálózatba a számítógépek egy épületen belül?
9.
Hogyan kapcsolódhat egy számítógép az internethez?
10.
Milyen szempontok szerint osztályozható egy hálózat?
11.
Milyen szolgáltatásokat érhetsz el a webböngészőn keresztül?
12.
Sorolj fel keresési módszereket!
13.
Keress olyan webhelyeket, ahol oktatással kapcsolatos anyagok vannak!
14.
Keress olyan webhelyeket, ahol a hobbiddal kapcsolatos anyagok vannak!
15.
Csigazsi a levelező társaitól kapott leveleket mindig kinyomtatja, és így tárolja, hogy tudja miről leveleztek. Hogy véletlenül se ismételje meg önmagát, azért azt is felírja magának egy noteszba, hogy kinek mit írt. Szükséges ez?
Kosárba helyezve!