A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

II. Viktor Emánuel szárd–piemonti király, az egyesült Olaszország első uralkodója
II. Viktor Emánuel szárd–piemonti király, az egyesült Olaszország első uralkodója

Róma és Velence
Az egyesítés még nem fejeződött be. Cavour már korábban megfogalmazta: „Róma nélkül nincs olasz egység.” Róma viszont a Pápai Államhoz tartozott, függetlenségét francia katonák biztosították. A másik fontos város, Velence pedig osztrák kézen maradt.
Európában azonban jelentős változások történtek. A felemelkedő porosz állam előbb a Habsburg Birodalmat, majd Franciaországot győzte le. Ezt kihasználva az olaszok megszerezték Velencét, majd 1870-ben a Pápai Államot is elfoglalták. Olaszország fővárosa Róma lett. Ezzel befejeződött Itália egyesítése.

Olaszország egyesítésének emlékműve Rómában

Olaszország egyesítésének emlékműve Rómában
Az olasz–francia viszony 1889 nyarán – olasz szemmel. Miért vált feszültté a két állam kapcsolata a 19. század vége felé? (Emlékezz vissza: a franciák féltek egy erős, egységes Olaszország létrejöttétől!)
„Térjünk rá a tuniszi kérdésre. Előrebocsátom, hogy számunkra sokkal, de sokkal jobb lett volna, ha Franciaország nem kerít birtokába egy Szicíliához és Szardíniához ennyire közeli afrikai országot. Elismerem, hogy megfelel a helyes olasz politikának megtenni mindent, hogy eltérítsük Franciaországot hódítási szándékának megvalósításától. Nem titkolom magam előtt, hogy ha nem sikerül eltérítenünk Franciaországot, és az tovább folytatja az afrikai partok annexiójának [bekebelezésének] politikáját, egészen odáig, hogy Egyiptom kapuját döngesse, ez merényletet jelentene a földközi-tengeri egyensúly ellen, amelynek megvédésében Olaszország az egyik leginkább érdekelt állam.”
1. Miért mondták, hogy Itália csak földrajzi fogalom?
2. Ki volt az olasz egység megteremtését irányító politikus? Mi volt elképzelésének lényege?
3. Miért támogatta III. Napóleon a Szárd–Piemonti Királyságot?
    Miért nem állt érdekében az egységes Olaszország kialakulása?
4. Hogyan csatlakoztak az egyes itáliai területek a szárd államhoz? Milyen szerepe volt ebben Garibaldinak?
5. Kövesd végig a térképen az egységes Olaszország kialakulásának folyamatát!
6. Tarts beszédet az egyesítés mellett egy képzeletbeli 19. századi olasz városkában!
Kosárba helyezve!