A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Közlekedési ismeretek

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések
A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó; a félsorompó és a teljes sorompó.
Fénysorompó
A fénysorompó a vasúti jármű közlekedését és áthaladását két egymás mellett levő, felváltva villogó piros fénnyel jelzi. Egyébként a készülék villogó fehér fényt ad.
Félsorompó
A félsorompó a vasúti jármű közlekedésekor és áthaladásának ideje alatt az úttest menetirány szerinti jobb oldalát – piros-fehér színű sorompórúddal lezárja. A félsorompóval együtt fénysorompó is működik.
Teljes sorompó
A teljes sorompó a vasúti jármű közeledésekor és áthaladásának ideje alatt az utat, illetőleg az úttestet teljes szélességében lezárja. A teljes sorompót kiegészítheti olyan berendezés, amely a sorompó lezárásának megkezdését, valamint záródását és zárva tartását (a teljes felnyitásig) két egymás mellett levő, felváltva villogó (kör alakú) piros fénnyel jelzi.
Egyéb közúti jelzések
A járdát, a járdaszigetet az alapismereteknél már meghatároztuk. Ezeknek a létesítményeknek a szélén levő fekete-fehér színű lánc, illetve csőkorlát vagy más, hasonló berendezés azt jelzi, hogy a gyalogosoknak az úttestre lépni tilos!
Az út kanyarulatát – veszélyes útkanyarulatban a veszélyt jelző táblán felül – az útkanyarulatban elhelyezett olyan tábla is jelezheti, amelyen nyíl alakú fekete-fehér sávok mutatnak a továbbhaladás irányába.
Az úttestnek, illetőleg az úttest egy részének a lezárását piros-fehér színű korlát, nyíl alakban sávozott tábla, terelőfüzér, vagy terelőkúpok, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetében ezen felül folyamatos piros vagy villogó sárga fényt adó lámpák is jelzik.
Négyszögletű, fekete alapon fehér számértéket feltüntető jelzés azt a sebességet jelzi km/h-ban, amellyel a következő fényjelző készülék szabad jelzése elérhető. Az adott jármű esetén megengedett legnagyobb sebességet természetesen nem szabad túllépni.
A közút és a közúti jelzések védelme
Mivel a közlekedés biztonságát a közút és a közúti jelzések állapota és megléte befolyásolja, ezért saját érdekünk és kötelességünk az utak és berendezések megóvása a szennyeződéstől és rongálástól.
Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműre tapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti –, el kell távolítani!
A járművezetőnek kötelessége a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetve a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.
Kosárba helyezve!