A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

A Föld, amelyen élünk 8.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Második rész
Élet a Kárpát-medencében
„Földnek és népnek rokon vonásaiból lesz a haza és formálódik
a népnek az a fölfogása, az a lelkisége, amely földet és népet
elválaszthatatlanul összeköt.”
(Teleki Pál)
„A Tátra hiányában fel kellett fedeznünk a Bükköt és a Mátrát, a tenger hiányában a Balatont; havasok hiányában a dombos vidék, a tengerszemek hiányában a halastavak mérsékeltebb..., sok tekintetben sajátosabban magyar szépségeit.”
(Szabó Zoltán)

Miről szól ez a rész?
Országunk területe nem tölti ki teljesen a hegyvonulatokkal ölelt Kárpát-medencét, mégis természetföldrajzi adottságaiban a medencejelleg meghatározó. Bepillanthatsz abba a mozgalmas fejlődéstörténetbe, amely során kiformálódott a vastag üledéktakaróval bélelt süllyedékterület. Láthatod majd, hogyan gyűjti össze a környékből érkező vizeket a felszín alatt vagy a felszínen, és hogyan engedi tovább azokat a Fekete-tenger felé. Megismerheted, hogy miért kiszámíthatatlan a medencevidék időjárása. Végigkísérheted, hogy a letelepedő magyarság hogyan vette birtokába a tájat, és hogyan próbálta saját ízlésére formálni: a hajdani kiterjedt ligeterdő helyén kultúrpusztát, a mocsár és lápvidék helyén szikes legelőket, máshol csatorna-szövevényeket hozott létre. Megismerheted azokat a folyamatokat, amelyek a honfoglalástól napjainkig alakították a Kárpát-medencében élők életét és amelyekkel ők maguk formálták társadalmi-gazdasági környezetüket. Láthatod majd, hogy a mindennapi betevő falat megteremtése miként befolyásolta a települések kialakulását és kapcsolataikat, hogyan hatott a kereskedelem a városfejlődésre. Megismerheted, kik a Kárpát-medence lakói, és milyen folyamatok vezettek a népesedési válság kialakulásához. Megértheted, miért és mennyire ki­szol­gál­ta­tott­ja az ország a nemzetközi gazdasági és politikai változásoknak, és hogy milyen nehéz a „szorult” helyzetből való kilábalás.
Kosárba helyezve!