A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

A Föld, amelyen élünk 8.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Nyugatra nyílik a Kisalföld kapuja
222. ábra. A Kisalföld felszínét elsősorban a Duna és mellékfolyói alakították ki, csakúgy, mint az Alföldét. Tájképe azonban változatosabb, vulkáni tanúhegyek és a folyókat kísérő teraszok színesítik.

222. ábra. A Kisalföld felszínét elsősorban a Duna és mellékfolyói alakították ki, csakúgy, mint az Alföldét. Tájképe azonban változatosabb, vulkáni tanúhegyek és a folyókat kísérő teraszok színesítik.

Nevezd meg a Kisalföld természetes határait a domborzati térkép és a 83. ábra segítségével! Mely folyók kalandozzák be a tájat? (Mf. 13/a.)
Hogyan keletkezett a Kisalföld mai felszíne?
Állapítsd meg az atlasz segítségével, melyek a Kisalföld tájai! (Mf. 13/b.)
A Kisalföld az Alföld nyugati „kistestvére”. Számos vonásuk hasonló, de akadnak kü­lönb­sé­gek is.
A miocén kor óta süllyedő tájat üledék töltötte fel, amely a legmélyebb részeken 2000 méternél is vastagabb. Amit elkezdett a Pannon-tenger, azt a Duna és mellékfolyói folytatták, és felhalmozták Európa legnagyobb hordalékkúpját. A déli peremén szaladó Mosoni-Duna a Szigetközt, a szlovákiai oldalon futó Kis-Duna pedig a Csallóközt különíti el. Mindkét táj a Rábaközzel és a Fertő-Hanság medencéjével együtt a Győri-medence része. Dél felől a Marcal-medence csatlakozik hozzá, amely benyúlik a domb- és hegyvidékek közé. Mai felszíne lepusztulással keletkezett. A Duna két partját folyóteraszok kísérik az Esztergom–Komáromi-síkság peremén. A Kisalföld területének az Alföldhöz hasonló fej­lő­dés­tör­té­ne­te tükröződik ásványkincseiben is. Vastag üledéktakarójának köszönhető gyógyító hatású rétegvízkészlete. A hordalékkúp kavicsa az építőanyag-ipar egyik legfontosabb alapanyaga. A hajdani mocsárvilág hagyatékát, a tőzeget a Hanság területén több helyen is fejtik. Az üledéktakaró alatti kőzetek átalakulásának terméke a Répcelak térségében kitermelt szén-dioxid. A táj kincse a nád is, amely főként a Fertőt szegélyezi.
Kosárba helyezve!