Földrajz 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Az Appennini-félsziget országa: Olaszország
 Olaszország elhelyezkedése Európában és fontosabb adatai (2003)

Olaszország elhelyezkedése Európában és fontosabb adatai (2003)

 Észak-olasz kisváros

Észak-olasz kisváros

Az Appennini-félszigeten elterülő ország Dél-Európa legnépesebb állama.   A magas népsűrűség ellenére a lakosság területi eloszlása igen egyenetlen. A legnagyobb tömörülések a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben, illetve az idegenforgalmi központokban alakultak ki. Az országon belül erőteljes a délről észak felé vándorlás. Jelentős az Olaszországba bevándorlók száma is.

 Fedett sétálóutca Milánó központjában

Fedett sétálóutca Milánó központjában

ipari hatalom – kevés nyersanyaggal
A fiatal kőzetekből felépülő félsziget ásványokban szegény. Az országnak csak a pirit- és higanyércbányái, illetve kéntelepei jelentősek.

Ipara a kevés nyersanyag ellenére fejlett, mert képzett munkaerőre és a termelés hagyományaira épül.

Olaszország korszerű nagyipara északon, a Torino–Milánó–Genova háromszögben összpontosul. Iparágai közül kiemelkedik az autógyártás Milánóban és Torinóban.

A vegyipar, a vas- és acélkohászat központja Genova (dzsenova), amely az ország legforgalmasabb kikötője is.

Nemzeti iparágnak számít a háztartási készülékek (varrógépek, hűtőszekrények), számítógépek és irodatechnikai berendezések gyártása, amely szintén északon jellemző.

Az iparvidék energiaellátásában fontos szerep jut az Alpokban épült vízerőműveknek, a Pó-síkság déli részén feltárt földgáznak és az import kőolajnak. A hőerőműveket elsősorban kőolajjal fűtik.
 Dolomitkúpok az olasz Alpokban

Dolomitkúpok az olasz Alpokban

Északi iparág a nagy hagyományokkal rendelkező textilipar is, amely főként nőket foglalkoztat. A divat- és lakberendezési cikkek főként exportra készülnek.

A déli területek ipara elmaradottabb, központjai a kikötők. Hagyományos iparágaik: a kőolaj-finomítás és a vaskohászat. A legjelentősebb iparváros Nápoly.

Az élelmiszeripar sokoldalúságával és egyenletes területi eloszlásával tűnik ki.
 Hol találhatók sűrűbben és ritkábban lakott területek? Indokold az eltéréseket!

Hol találhatók sűrűbben és ritkábban lakott területek? Indokold az eltéréseket!

Észak és Dél ellentéte a mezőgazdaságban
A legfejlettebb gazdálkodás a Pó-síkságon folyik. Ennek természeti alapja a terület termékeny talaja, az Alpok által védett éghajlata és a bővizű folyók. A termelési tapasztalatok hasznosítása, a gépesítés, a műtrágyahasználat, az öntözés magas termésátlagokat eredményez. A gondosan művelt szántókon búzát, kukoricát, cukorrépát, az öntözött területeken rizst termesztenek. A gabonatáblák között sok helyen gyümölcsfa-, olajfa- és szőlősorok húzódnak. Szójából, dohányból a legtöbbet itt termesztik Európában. Az öntözött réteken és az alpesi legelőkön tejelő szarvasmarha-tenyésztés folyik.
 Fogalmazd meg az ábrasor alapján, hogyan alakult ki a Pó-síkság!

Fogalmazd meg az ábrasor alapján, hogyan alakult ki a Pó-síkság!

Az olasz étkezés hagyományai fokozatosan átalakulnak. A tésztafélék (makaróni, spagetti) aránya egyre csökken, s nő a korábban alacsony húsfogyasztás.
 Kénes kigőzölgés a Solfatara-kráterben

Kénes kigőzölgés a Solfatara-kráterben

A déli területek hasznosítását a nyári aszály, az öntözővíz hiánya, a gyengébb minőségű talajok nehezítik. Mégis délen dolgoznak többen a mezőgazdaságban, és az előállított termékekből is itt a legnagyobb a mezőgazdaság részesedése. Ugyanakkor a termelési színvonal, a termésátlagok jóval az országos szint alatt maradnak. Délen még mindig sok a nagybirtok.

A part menti mediterrán területeken, a domboldalakon szőlőt, olívát, mandulát, citrusféléket, korai zöldségféléket termesztenek. Borból, olívaolajból, narancsból, citromból igen jelentős az ország kivitele. Az Appenninek gyenge minőségű legelőin juhot, kecskét tartanak.
 Róma jelképe, a Colosseum

Róma jelképe, a Colosseum

„Forog” az idegen
A könnyen felmelegedő tengerpart, az Alpok csodálatos tájai, síparadicsomai, a tiszta vizű tavak, a vulkáni területek érdekes látnivalói, a történelmi és kulturális műemlékekben gazdag városok, az olasz konyha, a szolgáltatások kellő színvonala egyaránt vonzza a látogatókat. Az országnak igen jelentős az idegenforgalomból származó bevétele. Legnagyobb idegenforgalmi központok Rómán és a területén lévő Vatikánon kívül Velence, Nápoly és Firenze.
 A híres pisai ferde torony 56 m magas

A híres pisai ferde torony 56 m magas

 Vatikán, a Szent Péter tér

Vatikán, a Szent Péter tér

A Vatikán a világ katolikusainak vallási központja, a pápa székhelye. A Föld legkisebb területű állama (0,44 km2), amely Róma egy részét foglalja magába. Központja a Szent Péter-székesegyház. Részei még az Angyalvár és a Sixtus-kápolna. A vallási turizmus egyik leglátogatottabb célpontja, de a kultúra és a művészet iránt érdeklődők is elzarándokolnak ide a felbecsülhetetlen értékű műkincsek megtekintésére.
Az idegenforgalom fejlődését segíti az ország korszerű közlekedési hálózata is. A legfontosabb kikötők Genova, Nápoly, Velence és Trieszt.
OLVASD EL!
Az Olaszországba bevándorló munkavállalók a fejlődő országokból, Észak-Afrikából (Egyiptom, Etiópia, Szomália), Délkelet-Ázsiából, a közeli délszláv államokból, illetve Albániából érkeznek. A kevésbé képzett munkaerőt azokon a munkahelyeken alkalmazzák, amelyekre nem kapnak olasz munkást.

Világhírű olasz művészek pl. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello, Tiziano, Verdi, Rossini. Ismered-e egy-egy híres alkotásukat?
Kossuth Lajos Torinóban töltötte utolsó éveit. Ott is halt meg 1894-ben.

A vulkáni működés szüneteiben gázok és gőzök szivárgása jelzi a vulkán utóműködését. A szolfatárák kénes kigőzölgések, amelyek a Nápoly melletti, a kéntől sárgálló Solfatara-kráterről kapták a nevüket.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
1. Indokold a népsűrűség eltérését Olaszország északi és déli területei között!
2. Sorold fel az ipar legfontosabb termékeit! Mutasd meg a térképen a legfontosabb központjait!
3. Hogyan alkalmazkodik a természeti adottságokhoz a növénytermesztés és az állattenyésztés?
4. Állíts össze terméklistát a hazánkban kapható olasz árukból!
5. Mit néznél meg szívesen olaszországi utad során?
Leckéhez tartozó extrák

Dolomitok

Meghökkentően látványos sziklatornyaival, lélegzetelállító panorámájával a Dolomitok Európa...

Ferde torony (Pisa, 14. század)

A pisai katedrális középkori harangtornya a világ leghíresebb ferde tornya.

Colosseum

A Colosseum i.sz. 80 óta Róma egyik legismertebb és leghatalmasabb építménye, mely a...

Colosseum (Róma, 1. század)

Az ókori Róma leghíresebb, romjaiban is fenséges amfiteátruma az 1. században épült.

Róma, az örök város

Olaszország fővárosának szinte minden szeglete és épülete történelmi emlékeket rejt.

Leonardo da Vinci műhelyében (Firenze, 16. század)

A zseniális reneszánsz polihisztor firenzei műhelyében megcsodálhatjuk legfontosabb...

Dolomitok

Szarvasmarha

Ferde torony (Pisa, 14. század)

Colosseum

Colosseum (Róma, 1. század)

Szőlő

Róma, az örök város

Leonardo da Vinci műhelyében (Firenze, 16. század)

Kosárba helyezve!