A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Informatika 7.

Elektronikus levelezés
A Windows levelező programja

A Windows levelező programja

Az Edumail logója és bejelentkező ablaka

Az Edumail logója és bejelentkező ablaka

Sokak körében népszerű volt Egon, a Gyalogló postamestere

Sokak körében népszerű volt Egon, a Gyalogló postamestere

A hálózat által nyújtott szolgáltatások közül az egyik legelső és máig is talán a legnépszerűbb az e-mail, vagy magyarul elektronikus levelezés. Ezt a szolgáltatást szinte mindenki használja, aki a hálózatba csatlakozott.
Az elektronikus levél is hasonlóan működik a hagyományos levelezéshez. A postás szerepét a hálózat veszi át, pontosabban az ezt a szolgáltatást nyújtó gépei. A levél útnak indításáról, fogadásáról, tárolásáról levelező szerverek gondoskodnak mind a feladó, mind a címzett oldalán. Ezt a szolgáltatást minden szolgáltató biztosítja. A Sulinet is minden diák számára ingyenesen nyújtja, de az iskolák is működtethetnek saját levelezőszervert.
Nézzük meg, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy írhass és kaphass levelet a Sulinet révén! Ez egy webalapú levelezés, azaz a böngésző segítségével jeleníthető meg weblap formájában a szolgáltató. A weblap címe http://www.edumail.hu.
A szolgáltatás akkor használható teljes körűen számodra is, ha rendelkezel egy olyan névvel, elektronikus azonosító címmel, amely az egész világon egyértelműen azonosít. Ezt nevezzük levelezési vagy e-mail címnek. Az e-mail cím az Edumailben belépési_név@edumail.hu alakú. Az én levelezési címem például rbf@edumail.hu.
A belépési címet szabadon választhatod meg, de gondolj arra, hogy ezt mindenki ismerni fogja, mivel ez lesz a levelezési címed is!
Hogyan épül fel ez a levelezési cím? Ez két részből áll. A két részt a @ jel választja el, ami az angol nyelvben az at szót helyettesíti, és a helyre utal. A második rész a levelezést nyújtó szolgáltatót azonosítja, míg az előtte álló rész adja meg a postafiókomat a kiszolgálón.
E-mail cím létrehozása
A levelezéshez elsőként létre kell hozni ezen a levelezést biztosító szerveren a saját postafiókodat. A létrehozáshoz regisztráltatnod kell magad a szerveren. A regisztráció során meg kell adnod néhány személyes adatodat is. Ezt a valóságnak megfelelően tedd meg, mert a szolgáltatót kötelezi a törvény adataid titkos kezelésére, de téged is kötelez arra, hogy valós adatokat közölj. A levelező használatának szabályairól a bejelentkező weblap is tájékoztat.
Az Edumail regisztrációja során a belépési név megválasztása okozhat leginkább gondot, mert igen valószínű, hogy az általad elsőnek kigondolt, használni kívánt nevet már másvalaki lefoglalta. Ebben az esetben addig próbálkozz, amíg szabad nevet nem találsz.
Az e-mail cím, és így a bejelentkezési neved is mindenki számára ismert lesz. A megadott jelszó feladata az, hogy megvédje a leveleidet az illetéktelenektől.
Fokozottan ügyelj arra, hogy levelezési jelszavad ne tudja meg más! Ez a jelszó ne legyen azonos a helyi hálózatban használt belépési jelszavaddal!
Az Edumail regisztrálási útmutatója
Galambbal vagy futárral küldjem?
Az Edumail regisztrálási útmutatójaGalambbal vagy futárral küldjem?
Neked mi az azonosítód és a címed?
Megoldás »
Az Edumail levelezési menüje

Az Edumail levelezési menüje

Az Edumailben a nevet megválaszthattad. Az iskoládban valószínűleg a rendszergazda adja majd.
Edumail levelező
A sikeres bejelentkezési név megadása után máris megjelenik az oldalt látható menü, amely a levelező szolgáltatásait tartalmazza.
Az első menüpont, a Levélírás, levél küldését teszi lehetővé. Ablaka rákattintva megjelenik.
A levelek tárolására szolgáló mappákat már ikonok is jelzik. A Postaláda mappa a kapott, míg az Elküldött mappa az elküldött leveleket tartalmazza. A Piszkozatok mappába az elkezdett, de el nem küldött leveid kerülnek. Ha egy levél feleslegessé válik, akkor a Szemetes mappába teheted. A fenti tárolók mellett a Saját tárolók mappákat vagy más szóval ládákat is készíthetsz.
Ugyanitt található a Beállítások menüpont, ahol adataidat módosíthatod, vagy a levelekhez automatikusan kapcsolható aláírásodat készítheted el. Ez utóbbi többféle is lehet, és aszerint választhatsz az elkészített aláírások közül, hogy kinek írsz.
Iskolai levelezés
Ha az iskolátok működtet levelező szervert, akkor az általa adott e-mail címben szerepel az intézmény neve is. Például a makói Deák Ferenc Általános Iskola esetében ez áll majd a kapott azonosító mögött:
deak-mako.sulinet.hu
Az aláírásodban ekkor illik az iskolád nevét külön sorban megadnod, mert nem magánszemélyként levelezel, hanem iskolád diákjaként.
A levelezés során be kell tartanod majd a Sulinet és az iskolád „netikettbeli” elvárásait. Bármelyik ellen is vétesz, az e-mail címed elvehetik.
Levél írása
Régi postaláda Angliában

Régi postaláda Angliában

A Levélírás menüpont kiválasztása után a levél az alábbi ablakban készíthető el. A Címzett sorba kell írnod a levél címzettjét vagy címzettjeit, mert több is lehet. A Másolat sort akkor használd, ha a címzetteken kívül még valakinek tudnia kell a levélváltásról. A hivatalokban például az irattár őrzi a másolatokat, ez itt is lehetséges. A másolat címzettje látja majd, hogy a levél nem neki szól, nem kell válaszolnia. A Vakmásolat sorba beírt címzettről a többiek nem fognak tudni, rejtve marad az, hogy ő is megkapta a levelet.
A címzett soha nem maradhat el, de illendőségből a Téma vagy tárgy megadását se felejtsd el! A levél címzettje ebből fogja tudni, hogy miről szól a levél. A tárgy ne legyen túl hosszú, nem ide kell írnod a levelet. Ezt a szabályt azért is érdemes betartanod, mert csak az eleje jelenik meg a beérkezett levelek listájának megnézésekor.
A levelező programok nagy része nem tudja kezelni a tárgy sorban az ékezetes karaktereket. Ezeket vagy kihagyja, vagy helyettük furcsa jeleket ír ki. Az a szokás alakult ki, hogy a tárgyat, esetleg a teljes levelet erre gondolva úgynevezett repülő ékezetekkel írjuk meg. Ez azt jelenti, hogy például az ó helyett o', az ö helyett o: és az ő helyett o" kerül a szövegbe.
Írd le a következő mondatot repülő ékezetekkel:„Holnap délután öt előtt tíz perccel kezdődik az előadás.”
Megoldás »
Az Edumail ingyenes levelező program levélküldő ablaka

Az Edumail ingyenes levelező program levélküldő ablaka

A teveklub ingyenes levelezőjének szolgáltatásai

A teveklub ingyenes levelezőjének szolgáltatásai

Egy népszerű levelező logója. Keressetek ingyenes levelező programokat!

Egy népszerű levelező logója. Keressetek ingyenes levelező programokat!

Az ablak legnagyobb részét maga a levél szövegének beírására szolgáló rész foglalja el. Ennek írásakor a következő szokásokat illik betartanod:
a csupa nagybetűs írás olyan, mintha kiabálnál, csak akkor élj vele, ha nagyon ki akarsz valamit emelni;
ne használj extra karaktereket, kerüld a tabulátort;
csak akkor írj ékezetes betűkkel, ha tudod, hogy a címzett képes fogadni;
ha félreérthető a szöveg ékezet nélkül, akkor használj repülő ékezeteket;
a szöveget balra tömörítve írd le;
egy sorba ne írj 70 betűnél többet;
az aláírásod is bal oldalon hagyd;
igyekezz tömören fogalmazni!
A leveled a hálózati azonosítóddal ellátva jut el a címzetthez, azaz mindenféleképpen látni fogja, hogy ki küldte. Ennek ellenére a levél végére illik odaírni a neved és a hagyományos postai címed.
A levél útnak indítása a Levél küldése nyomógombbal kérhető, míg a Levél mentése a piszkozatok közé helyezi el, elküldés nélkül.
Levél fogadása
Az ismerőseid számára elküldött leveleidre hamarosan számos választ kapsz. A Bejövő levelek menüpontra kattintva jelenik meg a kapott levelek listája, ahonnan kiválaszthatod az éppen elolvasni kívánt levelet.
Ne lepődj meg azon, ha teljesen ismeretlen címekről is kapsz levelet. Az internet sem mentes már a reklámoktól, a kéretlen küldeményektől. Ezeket a szakszóval spamnek (ejtsd szpem) nevezett leveleket szinte mindenkinek küldik. A legegyszerűbb megoldás az, ha olvasatlanul törlöd ezeket.
A kapott levélre azonnal válaszolhatsz: ezt nevezzük válaszlevélnek. Ekkor idézni illik az eredeti levél szövegéből azt a részt, amelyre a választ írod, mert a feladó nem biztos, hogy emlékezni fog az eredeti kérdésre a válasz olvasásakor. A válaszlevél tárgysorában az eredeti szöveg előtt ilyenkor a Vá: vagy a Re: szócska automatikusan megjelenik, amiből tudható, hogy mi a levél célja.
Arra is lehetőséged van, hogy a kapott levelet továbbküldd másvalakinek. Ezt csak akkor illik megtenned, ha a feladó kért meg rá, vagy ebbe beleegyezett. A továbbított levél szövegét meg is változtathatod, úgy, hogy az új címzettnek egyértelmű legyen, hogy mi került bele utólag. Ha változatlan formában küldöd tovább, akkor is a tárgy sor módosul: a Tv: vagy a Fw: szócska kerül be a tárgy elé, amiből az új címzett ugyancsak láthatja, milyen levél került hozzá.
Csatolás
Vajon hány éve van még a hagyományos postaládáknak?

Vajon hány éve van még a hagyományos postaládáknak?

A levelek szövegét nem kötelező magában a levelező programban elkészíteni. A kész szöveget állomány formájában csatolhatod a levélhez. Ugyancsak a csatolás teszi lehetővé azt, hogy képeket, hangos üzeneteket is elküldjünk a levél mellékleteként.
A csatolás ugyanúgy történik, mint minden más fájlkiválasztás: a Csatol nyomógombra kattintva megjelenik a választóablak, ahol csak ki kell jelölni a kívánt állományt.
Ügyelj arra, hogy a levelekhez fűzött állományok mérete körülbelül a harmadával megnő a csatolás során. Ennek az oka az, hogy nem a tárolási formátumban, hanem átkódolva továbbítódnak az állományok.
Arra is érdemes figyelned, hogy nem küldhető akármilyen nagy levél – a csatolásokat is beleértve –, és nem is fogadható akármekkora. A határ általában 2 MiB, de ez nagyban függ a tényleges szolgáltatótól.
Levelek karbantartása
A levél elolvasása, megválaszolása után döntened kell: megőrzöd a levelet, vagy törlöd. Ez azért fontos, mert a levelező rendszerek általában megszabják, hogy a postaládád mekkora méretű, azaz együttesen legfeljebb mennyi helyet foglalhatnak el a leveleid.
Ha megtelik a postaládád, akkor nem tudsz fogadni újabb leveleket, tehát érdemes figyelned a szabad hely nagyságára is.
A törlésre szánt levelek is foglalják a helyet. Ezek ténylegesen a kuka ürítésével semmisülnek meg, és így szabadul fel az általuk lefoglalt hely.

Az angol nyelvű Pegasus Mail programot sok iskolában használják levelezésre

Az angol nyelvű Pegasus Mail programot sok iskolában használják levelezésre

Ha egy kukában lévő levél mégis fontosnak bizonyul, akkor onnan visszaviheted a megfelelő mappába. De vigyázz, mert nem minden levelező programban biztosított ez a lehetőség. Például a Pegasus Mail azonnal töröl.
A legtöbb levelező program arra is módot ad, hogy tárolt leveleidet elmentsd lemezre vagy éppen kinyomtasd papírra.
A legtöbb nem webalapú levelező rendszerben saját mappákat is készíthetsz a kapott és küldött levelek további rendszerezése érdekében.
Hallottad már?
A következő jeleket gyakran lehet látni levelekben. Melyek ezek?
 
:-)
 
;-)
 
:-o
 
:-(
 
%-)
Ezek a jelek emotikonok. Most sem lettél okosabb? A levelezés és csevegés közben az, akinek írsz csak a leírtakra hagyatkozhat, nem látja az arcod, a mozdulataidat. Ha visszaemlékszel, a metakommunikáció is fontos része az információcserének. Az érzéseidet – emócióidat – mutatják be ezek a kis képecskék (ikonok). Használatukkal sok kínos félreértést elkerülhetsz.
Egy tréfa, illetve ugratás után szokták beírni az első kettőt: a nevető és a kacsintó arcot. A harmadik csodálkozást, míg a negyedik szomorúságot fejez ki, az utolsó pedig zavarodottságot.
Az angol neve a kis ábráknak smile (ejtsd szmájl).
Egyszerre többen
A hozzád hasonló érdeklődésű emberek számára egyszerre is írhatsz. Ezt megteheted úgy is, hogy több címzettnek írsz, de úgy is, hogy egy csoport számára írsz. Ennek a csoportnak akkor minden tagja megkapja a leveled.
A levelezési csoportok egy külön típusa a levelezési lista. Nagyon sok gépen adnak lehetőséget arra, hogy a közös érdeklődésű személyek így levelezhessenek egymással. Az üzenetek automatikusan az összes listataghoz, akár több ezer emberhez is eljuthatnak. Éppen ezért ide szinte illetlenség hosszasan írni, és csak olyan témát illik választani, ami valóban érdekes lehet a listatagok számára.
Másik lehetőség az elektronikus faliújság. Ez olyan, mintha egy valódi faliújságra tűznénk ki cetliken üzeneteket. Ezeket a kitűzéseket mindenki elolvashatja. A lista kezelője a régi cédulákat idővel leveszi, és elteszi egy olyan helyre, ahol később is elérhető lesz.
Egyre népszerűbbek a rajzos és animált emotikonok az egyszerű karakteres megadás helyett

Egyre népszerűbbek a rajzos és animált emotikonok az egyszerű karakteres megadás helyett

A faliújságra küldött üzeneteket vagy automatikusan, vagy mazsolázgatva a többi tag is megkapja. Ez utóbbi lehetőség angol neve newsgroup (ejtsd nyúzgrup), amit magyarul újságolvasó csoportnak nevezhetnénk, de e csoportok tagjai számára a hírek tartalom szerinti válogatása lényeges. Ma több tízezer ilyen csoport érhető el a Micimackó-kedvelők körétől a hegymászókig.
A levelezéshez kapcsolódó szolgáltatások többsége nyilvános. Bárki feliratkozhat a tagok közé, bárki bármit írhat.
Az internet is eszköze lehet olyan embereknek és társaságoknak, akik jó ízlésbe – ritkábban törvénybe – ütköző tevékenységet folytatnak. A kapott üzeneteket éppen ezért ne fogadd el kritika nélkül, ha zavarba ejtőnek találod azokat, inkább kérj segítséget egy felnőttől!
KÉRDÉSEK, FELADATOK
1.
Hogyan írható új levél az általad használt levelező rendszerben?
2.
Milyen elemekből áll a levél címzése?
3.
Mi a különbség a másolat és a titkos másolat között?
4.
Hogyan válaszolható meg egy levél?
5.
Hogyan továbbítható egy levél?
6.
Hogyan csatolható állomány egy levélhez?
7.
Hogyan olvasható el a kapott csatolt állomány?
8.
Mi a levelezési lista?
9.
Járj utána, hogyan lehet feliratkozni egy listára!
Kosárba helyezve!