A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Informatika 7.

Keresés a weben
Kacsavadászat
Az egyik iskola webszerverén elhelyeztek a diákok egy olyan kétnyelvű weboldalt, amely a Pathfinder Mars-szonda szenzációs felvételeit mutatja be. A bal oldalon az eredeti angol szöveg, a jobb oldalon a magyar fordítás olvasható. A képanyag közöttük található. A valódi felvételekre azonban rámontíroztak űrlényeket. A Pathfinder útjáról adatokat keresők is meglelhetik ezt a szöveget, amiről nem derül ki azonnal, hogy ugratás.
Az internetet a hozzá nem értők azonosítják a World Wide Web, vagy ahogy mindenki hívja: a webszolgáltatással. A rengeteg webhely számtalan érdekes anyagot kínál, találhatsz szinte bármiről leírást. Ez a nagyszámú weboldal azonban hátrányokkal is jár, mivel nehézzé válhat egy konkrét információ megtalálása. Gondot jelent az is, hogy a weboldalakon leírtak nem biztos, hogy helytállóak. Gyakran előfordul az, hogy téves, félrehallásokból, rossz megfigyelésekből származó adatokat tartalmaznak.
Egy webhelyet az úgynevezett URL azonosít, ami egységes forrás-azonosítást jelent. Ha például a Sulinet webhelyét szeretnéd felkeresni, akkor a http:// webprotokollt jelentő rész után a www.sulinet.hu címet kell megadnod a böngésző címsorában. Egy esemény vagy intézmény weblapja is megtalálható így.
Ahol érdemes keresni
A véletlenszerű próbálgatást megkönnyítheti pár fogás:
A Wikipedia szabad lexikon a web szülötte. A www.wikipedia.hu hely is egyre több címszót tartalmaz

A Wikipedia szabad lexikon a web szülötte. A www.wikipedia.hu hely is egyre több címszót tartalmaz

Ha életrajzot keresel magyar személyről, akkor valószínűleg névadója egy iskolának is, ahol biztosan megemlékeznek róla.
Irodalmi művek a MEK-ben – www.mek.oszk.hu -, festmények, művészeti alkotások a múzeumok közös honlapjáról érhetők el – www.kfki.hu/keptar.
Egy település weboldala a nevéből képződik, és a szállástól kezdve a kulturális eseményekig mindent megtalálhatsz lapjaikon, ami ott fontos lehet. Általánosabb kereső erre a célra a www.gyaloglo.hu, ami hazánk szinte minden helyéről tartalmaz fontosabb információkat.
Az internetszolgáltatók honlapjai számos érdekes helyre mutató bejegyzést tartalmaznak. A portálnak is nevezett helyek jó kiindulási pontok lehetnek: moziműsor, időjárás, szótár, friss hírek biztosan vannak rajtuk.
Ha menetrend érdekel, akkor a www.mav.hu vagy a www.volan.hu oldalakat keresd fel. Ezekről külföldi menetrendek is elérhetők.
Vigyázz, kacsa! Számos helytelen vagy tréfának szánt webanyag is található a komoly oldalak között

Vigyázz, kacsa! Számos helytelen vagy tréfának szánt webanyag is található a komoly oldalak között

A http://www.gyaloglo.hu című webhely földrajzi alapon szervezett gyűjtemény volt

A http://www.gyaloglo.hu című webhely földrajzi alapon szervezett gyűjtemény volt

A régen népszerű magyar keresőket kiszorította a Google. Nézz utána, melyik használható még!

A régen népszerű magyar keresőket kiszorította a Google. Nézz utána, melyik használható még!

Néhány ismertebb „webkikötő”.Az interneten gyakran nehéz megtalálni a kívánt információkat. Érdemes kísérletezgetni, több rendszert is kipróbálni

Néhány ismertebb „webkikötő”.Az interneten gyakran nehéz megtalálni a kívánt információkat. Érdemes kísérletezgetni, több rendszert is kipróbálni

A kedvelt kereső, a Yahoo neve Swift meséjéből, a Gulliverből származik, ahol a Nyihahák országában élő szőrös, ember formájú lényeket nevezték így

A kedvelt kereső, a Yahoo neve Swift meséjéből, a Gulliverből származik, ahol a Nyihahák országában élő szőrös, ember formájú lényeket nevezték így

A webhely megtalálása akkor válik nehézzé, ha például egy képet kell megtalálni Arany Jánosról, vagy éppen egy életrajzi leírást Neumann Jánosról, vagy egy fényképet az első Amerikában épített digitális számítógépről, az EDVAC-ról. Próbálkozhatsz ekkor is a címkitalálással, és keresgélhetsz szörfözve is, de nem valószínű, hogy ez eredményes lesz. A hatékony keresést a web egyik különleges szolgáltatása, a kereső rendszerek használata teszi lehetővé.
Tematikus keresés
Az interneten elhelyezett weboldalak hasonlítanak egy könyvtár polcain elhelyezett könyvekre. A könyvtárakban alkalmazott katalógusok mintájára a weben is megpróbáltak ilyen nyilvántartásokat létrehozni. Az egyik legnagyobb ezek közül, a témakör szerinti csoportosításban rendszerező webhely a Yahoo!, amit az amerikai Yale Egyetemen alkottak meg. A www.yahoo.com címen kategóriákba sorolva találhatod meg a Yahoo! munkatársai által elolvasott és osztályozott weblapokat. A könyvtárosok részvételének köszönhetően az oldalak tartalma és megbízhatósága nagyon jó.
A Yahoo! magyar nyelvű megfelelője a HuDir. Fontos különbség, hogy itt az új anyagok besorolását maguk a weboldalak készítői végzik, így a tartalmi ellenőrzés nem megfelelő, illetve sok az elévült hivatkozás, vagyis az olyan webhelyre mutató ugrópont, ami már nem létezik.
A Google tartalmaz tematikus keresőt is

A Google tartalmaz tematikus keresőt is

Egy ilyen széleskörű gyűjteménynél különösen fontos, hogy a felfűzött anyagokat folyamatosan ellenőrizzék, a hivatkozásokat karbantartsák. Ez nem mindig valósul meg. A tematikus keresők viszont remek kiindulási helyek, és számos ötletet adnak a keresést segítő kulcsszavak meghatározásához.
Kulcsszavas keresők
A keresés másik módja, amikor egy program – esetleg maga a weboldal készítője – meghatározza azt, hogy milyen kulcsszavakkal jellemezhető az oldal tartalma. Ezeket az oldal URL-jével együtt tárolják. A keresőrendszer ezeket az indextáblákat használja: a kulcsszót beírva kilistázza az összes olyan weblapot, amelyhez ezt a kulcsszót kapcsolta. A keresőprogramok a lapok feltérképezését folyamatosan végzik, így minden új oldal egy-két hét alatt már elérhető lesz, és az elavult hivatkozásokat idővel törlik.
Ez a megoldás nagyon jónak látszik, de egyetlen hátulütője van: rengeteg oldalhoz tartozhat ugyanaz a kulcsszó! A válogatást segítheti a keresők kétféle használati módja: az egyik az egyszerű, a másik a részletes keresés. A két keresési módot az igen népszerű Google keresőn mutatjuk be. A www.google.com címen elérhető weboldal az URL sugallata ellenére magyar nyelvű.
A nyitólapon már látható, hogy kereshetünk a weboldalakon kívül képeket és hírcsoportokat is.
Első példánk legyen a könyvekben szereplő elefánt, Oli, hivatalosan: K. Ormányos Olivér megkeresése a weben. Oli nevét beírva több mint kétmillió oldalt talál, amelyen kulcsszó az Oli név! Ez használhatatlan mennyiség.
Egyszerű keresés a Google-ban

Egyszerű keresés a Google-ban

A megjelenő listában a leggyakrabban kiválasztott oldalak szerepelnek a legelején, és hátrébb helyezkednek el a kevésbé látogatott oldalak.
A Speciális keresés már jobb eredményt adhat. Rákattintva a hivatkozásra ez a kép fogad:
Speciális keresés a Google-ban

Speciális keresés a Google-ban

Fontos webhelyek
Telefonkönyv
www.t-com.hu
Menetrend
www.mav.hu, www.volan.hu
MEK
www.mek.oszk.hu
Neumann-ház
www.neumann-haz.hu
ECDL
www.ecdl.hu
OKM
www.okm.gov.hu
Az Oli alapszó megtartása mellett pontosítsuk a keresést. Oli egy rajzolt elefánt. A lapon szerepelnie kell az Oli és az elefánt szónak, ezeket az első mezőbe írjuk. A találatok rész első sorába írt szavaknak rajta kell lennie a keresett lapon, de ezek tetszőleges helyen és sorrendben lehetnek. A második sorba írt szövegnek egymás mellett kell elhelyezkedni, amit például egy név esetén használunk. A harmadik sorba írva láthatod az ábra, kép és rajz szavakat. Ezek közül elég egynek szerepelnie, persze nem gond az sem, ha mind rajta van a talált oldalakon. Végül a negyedik sorban kizárhatnánk szavakat, vagyis ha ezek is szerepelnek az oldalon, akkor azokat nem mutatja meg.
Az alsó részen finomabb beállításokat végezhetsz. Ezekből a legérdekesebb a nyelv megadása. Ebben a beállításban csak magyar nyelvű lapokat vizsgálunk. A többi még tovább szűkíti a megfelelő oldalak körét.
Az első három találat láthatóan téves lett, mert nem az elefántról szól, de érdemes a további találatokat is megnézni!
A részletes keresés már csak 4 megfelelő oldalt talál!A megtalált kulcsszavakat ki is emeli a weblap rövid előképében, ami segít a tényleges tartalom megállapításában is

A részletes keresés már csak 4 megfelelő oldalt talál!
A megtalált kulcsszavakat ki is emeli a weblap rövid előképében, ami segít a tényleges tartalom megállapításában is

Jól elbújtam!

Jól elbújtam!

Képkeresés
Kereshetünk képet is a Google segítségével. Az egyszerű keresés azonos a weboldal keresésével. Keressünk például képet az EDVAC gépről! A talált 283 kép között lesz olyan is, amely láthatóan mást ábrázol. A szempontoknak megfelelő képekről előnézetet kapunk, úgynevezett bélyegképet. Ezek kizárására a részletes keresés szolgál, de itt más szempontokat adhatunk meg, mint a szöveg keresésénél.
Egyszerű keresés beviteli ablaka és találati eredménye

Egyszerű keresés beviteli ablaka és találati eredménye

Nézzük meg másodikként, hogyan kell Neumann János tudósról képet keresni!
A részletes képkeresés ablaka

A részletes képkeresés ablaka

A részletes keresés találatai között is lesz téves és már elavult

A részletes keresés találatai között is lesz téves és már elavult

A részletes keresésnél Neumann János angol írásmódú nevét célszerű használni, ami John von Neumann. Ezzel kizárjuk a hasonló vezetéknevű, de más keresztnevű személyeket. Az iskola szó kizárásával az ilyen nevű iskolába járók életrajzaiban lévő képeket nem jelenítjük meg.
A második rész is eltérő. A méret megadásánál példánkban nagy képet keresünk, ami jobb minőséget jelenthet. A fájltípus meghatározásával a rajzokat és a fényképeket elkülöníthetjük, mivel az előbbit inkább GIF, utóbbit pedig JPG formátumban szokás tárolni. A korszak ideje alapján a színes képeket nyugodtan kizárhatjuk. A tartomány megadásával a forrás helyét szabályozhatjuk.
Látható, hogy csak a képek egy része ábrázolja még így is valóban Neumannt, illetve sok kép már nincs ott, ahol az indexelésnél rögzítették.

A GYIK, azaz a gyakran ismétlődő kérdések, a FAQ (Frequently Asked Question) magyar rövidítése

A GYIK, azaz a gyakran ismétlődő kérdések, a FAQ (Frequently Asked Question) magyar rövidítése

Hírcsoportok
A levelezés mellett igen népszerű internetszolgáltatás a hírcsoport. A harmadik fül az ezekben való keresést teszi lehetővé. Az egyes csoportokban jól meghatározott témáról folyik a levelezés. Ezekben kifejezetten illetlenség másról írni, és ha ezt teszed, akkor ne csodálkozz, ha durvább hangnemű felszólításokat is kapsz válaszul. A már lefolytatott beszélgetéseket is célszerű átnézni, amit a FAQ, vagy magyarul GYIK-nak nevezett, gyakran ismétlődő kérdéseket jelentő archívumban találsz meg. Erre egyébként utalni is fognak a hírcsoport tagjai, ha olyan témát vetsz fel, amelyet már kitárgyaltak.
A hírcsoportok nyitó ablaka.Hozzatok létre saját hírcsoportot az osztály számára!

A hírcsoportok nyitó ablaka.Hozzatok létre saját hírcsoportot az osztály számára!

A csoportmegnevezések a témakörre utalnak, az aktivitás pedig a friss írások gyakoriságát jelzi. Például kiválasztva a nyelv hírcsoportot az "abc" tárgyú eszmecsere 6 levelét listázza ki. A bal oldalon láthatod a levelek sorrendjét, illetve azt, hogy ki melyikre válaszolt, és éppen melyik levelet olvasod. Ez nagyban megkönnyíti a tájékozódást a később bekapcsolódók számára.
KÉRDÉSEK, FELADATOK
1.
Milyen keresési módok léteznek?
2.
Hogyan kereshetsz a Google-ban?
3.
Miben tér el a képkeresés a weboldal keresésétől?
4.
Keress saját érdeklődési körödnek megfelelő hírcsoportot!
5.
Mi a különbség a tematikus és szókereső programok között?
6.
Leendő középiskolád weblapjának mi a címe? Nézz utána!
7.
Mi a különbség a weblap, a weboldal és a HTML-oldal között?
Leckéhez tartozó extrák

A Google története

Sergey Brin és Larry Page megalapít egy céget, mely innovatív ötleteivel elvarázsolja a világot.

A Google története

Kosárba helyezve!