A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Informatika 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A számítógép és az operációs rendszere
Néhány szó a számítógép használatáról
Az informatika egyik eszköze a személyi számítógép, amit röviden az angol personal computer név alapján PC-nek is szoktak hívni. A számítógépet már biztosan használtad tanítási órákon, így fontos, hogy megismerd a részeit és biztonságosan tudd kezelni. Ha már jól ismered a PC-t, akkor vedd úgy, hogy most együtt ismételjük át a korábban tanultakat.
A számítógéped leglényegesebb részeit eltakarja előled egy gépház, amelyben a fő egységek védetten helyezkednek el. Ezeket rendszeregységeknek is nevezik.
A PC részei

A PC részei

Hagyományos asztali számítógép. Keressetek érveket, hogy miért előnyösebb a hordozható gép!

Hagyományos asztali számítógép. Keressetek érveket, hogy miért előnyösebb a hordozható gép!

LCD monitor vásárlásakor milyen tulajdonságokra figyeljünk?

LCD monitor vásárlásakor milyen tulajdonságokra figyeljünk?

A különböző feladatú perifériák csatlakozói eltérő formájúak

A különböző feladatú perifériák csatlakozói eltérő formájúak

Ebben van a gép művelet-végrehajtó része, a processzor, valamint a gép központi, úgynevezett operatív (műveleti) memóriája, amely az utasításokat és az adatokat tárolja a processzor számára. E kettőt egy úgynevezett alaplapra helyezik el. Ez az alaplap biztosítja a részek közötti kapcsolatot, az összes egység ehhez csatlakozik.
A számítógép használata előtt ellenőrizd, hogy az egységek megfelelően csatlakoznak-e, és csak ezután kapcsold be a gépet!
Ha a PC-det röviden szeretnéd jellemezni, akkor a gépedben lévő processzor típusát kell megmondanod. Korszerűnek számít például Pentium IV-es, de ennél már jobb processzorok is vannak. A processzorokat folyamatosan fejlesztik, így a tiéd már valószínűleg ennél is modernebb. Számunkra az a lényeges, hogy a processzor egy másodperc alatt hány gépi utasítást hajt végre és hány jegyű számokkal tud egyszerre dolgozni. Az első a műveleti sebesség, amit millió művelet/másodpercben mérnek. Ezt röviden MIPS-nek írják. Az én gépem kb. 10 MIPS-es. És a tiéd?
Indítsd el a gépeden a SPEED nevű programot!
A kapott sebességértéket tanárod segítségével értelmezd!
Mit gondolsz, hányszorosára nőtt a processzorok műveleti sebessége 1981 óta, amikor megjelent az első IBM PC?
Megoldás »
Ugyancsak a házban helyezkedik el a megfelelő feszültséget biztosító tápegység, és ott kapnak helyet az állományok hosszú távú tárolására szolgáló háttértárak: a merevlemez-meghajtó és a hajlékonylemez-meghajtó, vagy közkedveltebb nevükön a vincseszter és a flopi, illetve a DVD-meghajtó. Ezekről később bővebben is lesz szó.
A külső eszközök – szakszóval perifériák – már többnyire a gépházon kívül találhatók, az ide tartozó háttértárak ebből a szempontból kivételek. A PC szinte elmaradhatatlan része a billentyűzet (más néven klaviatúra) a szöveges utasítások beírására szolgál. Ugyanilyen fontos a tévéhez hasonlító monitor, amin látod, hogy mit csinálsz éppen, és a gép is ide írja ki az üzeneteit. Az egér a gép kezelését teszi jóval egyszerűbbé és kényelmesebbé számodra. A billentyűzet közvetlenül, a többi periféria illesztőkártyákon keresztül kapcsolódik az alaplaphoz.
Ez nagyon jó dolog, mivel így mindenki igénye – és pénztárcája – szerint bővítheti a gépét. Egy alaplapon általában 4-8 darab illesztőkártya számára van hely.
Tudod-e, mennyibe kerül például egy olyan PC, amit te is használsz az iskolában?
Megoldás »
Hallottad már?
A hardver sikeres próbálkozás, amely arra irányul, hogy előre megsejtse a szoftver hibáit, a meglévő tévedéseket optimalizálja, tárolja, és egyre nagyobb és nagyobb sebességgel előállítsa.
A szoftver sikeres próbálkozás, amely arra irányul, hogy a számítógép hardverének hibáit optimalizálja, és továbbfejlesztés útján további hibákkal bővítse.
(Murphy)
A monitor ugyan hasonlít működésében a tévéhez, de csak megjelenítésre alkalmas. Kapcsolatát a többi egységgel egy videokártyának nevezett illesztő biztosítja. A videokártya minősége dönti el – a monitorral együtt –, hogy hány képpontot (más néven pixelt) és színt látsz a képernyőn. Egy monitoron legalább 640 oszlop és 480 sor van, és egyszerre minimum 256 színt jeleníthetünk meg. Ezt a felbontást minden VGA típusú monitor biztosítja. Ugyanennyi képpontból áll a videó képe is. Ha akarjuk 800 oszlop és 600 sor, vagy ennél is nagyobb lehet a felbontás, és maximum 16 millió színt láthatunk. A videokártya saját, rögzített méretű képtárolásra szolgáló memóriát tartalmaz, a felbontás és a megjeleníthető színek száma e memória méretétől függ.
A virtuális valóság eszközei a sisak és a kesztyű

A virtuális valóság eszközei a sisak és a kesztyű

Hány képpont látható az SVGA monitoron? És a tiéden?
Megoldás »
A számítógép legfontosabb egységein kívül még számos perifériával bővíthető. Ilyen lehet például a multimédiás állományok kezelését lehetővé tevő hangkártya a hangfalakkal és a mikrofonnal együtt, vagy éppen egy webkamera a videobeszélgetéshez, esetleg a számítógépes játékok élvezetesebb játszásához a botkormány vagy a kormány. Az igazán nagy élményt viszont a virtuális valóság eszközei nyújtják: a sisak és a kesztyű.
A perifériák csatlakoztatását egyelőre bízd olyan felnőttre, aki ért a számítógéphez! Később már te is csinálhatod, ha a géppel kapcsolatos dolgokat mind megtanultad. Megfelelő ismeretek és szakértelem nélkül könnyen tönkreteheted, és megjavíttatni nem olcsó mulatság!
KÉRDÉSEK, FELADATOK
1.
Milyen eszközöket nevezünk perifériának?
2.
Mit nevezünk alaplapnak?
3.
Mi biztosítja az egyes számítógépelemek csatlakozását?
4.
Mi a tápegység feladata? Hány wattos általában?
5.
Milyen processzort építettek az általad használt gépbe? Mit jellemez a szokásosan megadott órajel-frekvenciája?
6.
Milyen egységeket kell feltétlenül beépíteni a számítógépbe, hogy az működőképes legyen?
7.
Mi a billentyű feladata? Miben tér el a CAPS LOCK billentyűtől?
8.
Mi az a pixel? A te monitorodon mennyi látható belőle? Hol tudod megnézni ezt?
Leckéhez tartozó extrák

Számítógép felépítése

Az animáció bemutatja a személyi számítógép felépítését és a főbb perifériákat.

Hogyan működnek az LCD kijelzők?

Az LCD kijelzők folyadékkristályok optikai aktivitását használja fel képalkotásra.

Számítógép felépítése

Hogyan működnek az LCD kijelzők?

Kosárba helyezve!