A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Anyanyelv felsősöknek 6.

Az alanyi és a tárgyas ragozás
Emlékeztető
Az igealakok végén a cselekvő személyét és számát kifejező személyrag található.
Benn kőrisek, jázminbokrok között, a hinta mellett, a padon egy sovány, bánatos nénike kötött.
Még viszketett a torkunk a nevetés ingerétől, de a nénike megsimogatta fejünket, s mi kezet csókoltunk neki, mint az édesanyánknak szoktunk. Mély, aranykarikás tányérokon almát, körtét tett elénk. Palit felültette a hintára.
Elmondta, hogy a hinta még a fiáé volt, mert valaha, mikor iskolába járt, nagyon szeretett hintázni. Sok mindenről beszélt még. Hogy féltette, hogy várta, ha néha elmaradt a pajtásaival (...).
(Kosztolányi Dezső: A kövér bíró)

Az igetövek Kosztolányi idézett művében nem önmagukban állnak, hanem jelek és ragok kapcsolódnak hozzájuk. Ezek egy része, mint már tudjuk, zéró!
Nyelvünkben két igeragozási rendszert különböztetünk meg, az alanyi és a tárgyas ragozást. Ez attól függő, hogy kapcsolható-e kit?, mit? kérdésre felelő, pontosan meghatározott tárgy az igéhez, vagy nem. Most eszerint osztályozzuk az igealakokat. Megkönnyíti a munkánkat, ha az egyes igealakokhoz illesztjük a „valamit” („valakit”), illetve az „azt”, „őt” névmást.
Alanyi ragozású igék: viszketett, volt, járt, beszélt, elmaradt; kötött (valamit), csókoltunk (valamit), szoktunk (valamit), tett (valamit), szeretett (valamit).
Tárgyas ragozású igék: megsimogatta (azt), felültette (őt), elmondta (azt), féltette (őt), várta (őt).
Tanulnivaló
Nyelvünkben két igeragozási rendszer van.
Alanyi ragozásúak a tárgyatlan igék és a tárgyas igék közül azok, amelyek mellett nincs tárgy, vagy az határozatlan. Például: járkál, énekelsz, suttognak.
Tárgyas ragozásúak a tárgyas igék közül azok, amelyek mellett határozott tárgy van.
Például: megfogadja, elveszitek, elvinném (azt).
Tekintsük át a kétféle magyar igeragozási rendszert!
Nyelvi csodabogarak
Az igék egy csoportja kijelentő mód, jelen idő, egyes szám 3. személyében -ik ragot kap. Ezek ikes igék.   Például: hullik, ragaszkodik, mosakodik.   Ragozásuk néhány esetben eltér az iktelenekétől: eszem, eszel, eszik írok, írsz, ír.
Okoskodó
Hány igeragozás, igemód, igeidő van az általad tanult idegen nyelvben?
Kosárba helyezve!