A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Sokszínű irodalom 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Sue Townsend [szú táunsönd] kortárs angol írónő számára Adrian Mole [édrien mól] történetei hozták meg a sikert. Adrian fokozatosan öregedett az egyes regényekben. A naplóformában megírt művekben a csetlő-botló főhős mindennapjai humoros színben mutatkoznak meg. Most az első kötetből olvashattok részleteket.
Szerintetek miért nehéz egy kamasz élete? Beszéljétek meg!
Townsend
A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
(részlet)
Január 1. Csütörtök
ÜNNEPNAP ANGLIÁBAN, ÍRORSZÁGBAN, SKÓCIÁBAN ÉS WALESBEN
Újévi elhatározásaim:
1. Átkísérem a vakokat az úttesten.
2. Minden este fellógatom a nadrágomat.
3. Visszateszem a borítót a lemezeimre.
4. Az idén sem fogok dohányozni.
5. Soha többé nem nyomogatom a pattanásaimat.
6. Kedves leszek a kutyához.
7. Segítem a szegényeket és a tudatlanokat.
8. Mivel tegnap hallottam azokat a gusztustalan hangokat odalentről, azt is megfogadom, hogy soha nem iszom alkoholt.
Apa a tegnap esti bulin leitatta a kutyát cseresznyepálinkával. Ha az Állatvédő Liga megtudná, most jól elkapnák. Nyolc napja múlt karácsony, de anya még nem vette föl a zöld lurexkötényt, amit ajándékba vettem neki. Jövőre fürdősót kap.
Újévre pattanás nőtt az államon. Ez az én formám.
177.1. kép A 20. századi író, Déry Tibor naplója. Az írók, költők által vezetett naplókat gyakran meg is jelentetik. Szerintetek miért érdekes az utókor számára egy író naplója?

177.1. képA 20. századi író, Déry Tibor naplója. Az írók, költők által vezetett naplókat gyakran meg is jelentetik. Szerintetek miért érdekes az utókor számára egy író naplója?

Január 2. Péntek
Ünnepnap Skóciában. Holdtölte
Ma rohadtul éreztem magam. Anya az oka. Hajnali kettőkor a „Barna skót legénynél hagytam én a szívem”-et énekelte a lépcső tetején. Amilyen a formám, ilyen az anyám. Ha így megy tovább, a szüleim alkoholisták lesznek. Jövőre már egy nevelőintézetben találhatom magam.
A kutya visszaadta a kölcsönt apának. Felugrott, leverte a hajómodellt, és a lábára gubancolódott vitorlázattal kirohant a kertbe. Apa egyfolytában azt hajtogatta: – Három elpocsékolt hónap!
A pattanás az államon egyre nő. Ez is anya miatt van. Gőze sincs a vitaminokról!
Január 3. Szombat
Tébolyba kerget az álmatlanság! Apa kitiltotta a kutyát a házból, az meg egész éjjel ugatott az ablakom alatt. Ez az én formám. Apa ordítva káromkodott. Ha nem vigyáz magára, még elkapja a rendőrség a trágár nyelvezetéért.
Azt hiszem, ez a pattanás tulajdonképpen furunkulus. Épp ott van, ahol mindenki látja; ez az én formám. Hangsúlyoztam, hogy ma még egy fikarcnyi C-vitamint sem ettem. Anya erre azt mondta: – Akkor menj, és vegyél egy narancsot. – Hát ez jellemző.
Még mindig nem vette föl a lurexkötényét.
Boldog leszek, ha végre visszamehetek az iskolába!
Január 4. Vasárnap
KARÁCSONY UTÁN A MÁSODIK
Apa megkapta az influenzát. Amilyen nálunk a koszt, nem meglepő. Anya kiment az esőbe, hogy C-vitaminos üdítőt szerezzen neki, de mint közöltem is vele: – Most már késő. – Csoda, hogy nem kapunk skorbutot. Anya azt mondja, nem lát semmit az államon. De csak mert bűntudata van a kaja miatt.
A kutya megszökött, mert anya nem csukta be a kaput. Eltörtem a lemezjátszó karját. Még nem tudja senki, és ha egy kis szerencsém van, apa sokáig beteg lesz. Rajtam kívül csak ő használja. A köténynek nyoma sincs.
Január 5. Hétfő
A kutya még nem jött vissza. Micsoda nyugi van nélküle! Anya felhívta a rendőrséget, és megadta a kutya személyleírását. Rondábbnak tüntette föl, mint amilyen: bozontos szőrzet a szem fölött meg ilyesmik. Szerintem a rendőrségnek jobb dolga is akad, mint hogy kutyák után szaglásszon; vadászhat például gyilkosokra is. Meg is mondtam anyának, de ő újrahívta őket. Megérdemelné, hogy aztán majd jól meggyilkolják.
Apa még mindig az ágyban heverészik. Állítólag beteg, de én láttam, hogy most is dohányzik!
Ma átjött Nigel. Lebarnult a karácsonyi szünetben. Úgy tűnik, Nigel hamarosan belebetegszik, hogy haza kellett jönnie. Rossszul bírja az angol huzatot. Azt hiszem, helytelen volt, hogy külföldre vitték a szülei.
Még egyetlen pattanása sincs.
Január 6. Kedd
VÍZKERESZT. ÚJHOLD
Vaj van a kutya fején:
Leverte a kilométerórát a rendőr bringájáról, és mindent összezűrözött. Szerintem mindannyian a bíróságon végezzük. A rendőr azt mondta, hogy a kutyát pórázon kell tartani, és megkérdezte, hogy mióta sánta. Anya azt felelte, hogy egyáltalán nem sánta, és végigvizsgálgatta. Egy apró kalózfigura szorult a bal mellső mancsába.
Amint anya kiszedte a kalózt, a kutya olyan boldog lett, hogy felugrott a sáros mancsával a rendőr zubbonyára. Anya törlőruhát hozott a konyhából, de a törlő eperlekváros volt, ott, ahol beletöröltem a kést, így aztán a zubbony csak egyre maszatosabb lett. A rendőr elment. Biztos vagyok benne, hogy káromkodott. Akár fel is jelenthetném érte. Kikeresem az új szótáramból azt, hogy „vízkereszt”.
Január 7. Szerda
Reggel átjött Nigel az új bringájával. Van rajta kulacs, kilométeróra, visszapillantó, és sárga a nyerge, meg egészen vékony versenykerekei vannak. Ilyen bringa Nigelnek! Kár belé! Csak a boltba megy vele meg vissza. Ha az enyém lenne, én körbejárnám az egész országot, és tapasztalatokat gyűjtenék.
A pattanás vagy furunkulus a csúcson! Most már nem nőhet tovább!
Találtam a szótárban egy szót, ami pontosan illik apára. Szimuláns. Még mindig ágyban van, és nyakalja a C-vitamint.
A kutyát a szenessufniba zárták.
A vízkeresztnek van valami köze a háromkirályokhoz. Na bumm!
Január 8. Csütörtök
Most anya kapta el az influenzát. Ez azt jelenti, hogy nekem kell ellátni mindkettőjüket. Ez az én formám.
Egész nap föl-le rohangáltam a lépcsőn. Estére nagy vacsorát főztem nekik: két buggyantott tojást babbal meg grízpudingot konzervből. (Még jó, hogy fölvettem a zöld lurexkötényt, mert a buggyantott tojás kirepült a serpenyőből, és rám buggyant.) Amikor észrevettem, hogy egy falatot sem ettek belőle, majdnem mondtam valamit. Annyira betegek azért nem lehetnek. Kivittem az egészet a kutyának a szenessufniba. Holnap reggel jön a nagymama, ki kell pucolnom a leégett serpenyőt és megsétáltatni a kutyát. Fél tizenkettő volt, mire lefeküdtem. Nem csoda, hogy a koromhoz képest alacsony vagyok.
Ami leendő pályámat illeti, hát orvos az nem leszek.
[...]
Január 13. Kedd
Apa elment dolgozni. Hála az égnek! Fogalmam sincs róla, hogy bírja őt anya elviselni!
Mr. Lucas ma reggel átjött megnézni, kell-e segíteni valamit anyának. Nagyon kedves. Mrs. Lucas a szomszédban a külső ablakokat tisztította. A létra nem látszott valami biztonságosnak.
Írtam a rétegműsoros Muggeridge-nek [mágeridzs] a BBC címére, és megkérdeztem, mit kell csinálni ahhoz, hogy intellektuel legyek. Remélem, hamarosan válaszol, mert már nagyon unom, hogy úgy magamra hagynak. Írtam egy költeményt, csak két percbe telt. Még a híres költőknek is tovább tart. Az a címe, hogy A csap, de igazában nem a csap a lényege; nagyon mély, az életről szól meg ilyesmikről.
A csap – írta: Adrian Mole
Ébren vagyok, mert csöpög a csap,
Reggelre tó lesz a csap alatt.
Szétázik a szőnyeg felmosórongy nélkül,
És amíg újat vesz, apa belekékül.
Mert úgy hajt majd szegény, hogy tán meg is gebed...
Fuss a ronggyal, apa! Rohanj! Ne légy balek!
Mutattam anyának, de csak nevetett. Nem egy észkombájn, az biztos. Még mindig nem mosta ki a tornacuccom, pedig holnap kezdődik a suli. Hát nem olyan, mint a tévéanyák.
180.1. kép Az irgalmas szamaritánus. Nézzetek utána a bibliai történetnek! Mire tanít Jézus példabeszéde? Beszéljétek meg!

180.1. képAz irgalmas szamaritánus. Nézzetek utána a bibliai történetnek! Mire tanít Jézus példabeszéde? Beszéljétek meg!

180.2. kép 19. századi karikatúra Darwinról [dárvin]. Az ő főműve A fajok eredete. Történelmi tanulmányaid alapján idézd fel, miért ábrázolták így a szerzőt!

180.2. kép19. századi karikatúra Darwinról   [dárvin]. Az ő főműve A fajok eredete. Történelmi tanulmányaid alapján idézd fel, miért ábrázolták így a szerzőt!

Január 14. Szerda
Beiratkoztam a könyvtárba. Kivettem a Bőrápolást, A fajok eredetét, meg egy könyvet attól a nőtől, akiért anya úgy odavan. Az a címe, hogy Büszkeség és balítélet, egy Jane Austen nevű nő írta. Mondhatom, a könyvtáros nézett, mint a moziban. Talán ő is intellektuel, mint én. A pattanásomra rá se pillantott – lehet, hogy már leszáradófélben van.
Itt az ideje!
Mr. Lucas a konyhában kávézott anyával. Minden úszott a füstben. Nevettek, de amikor bementem, abbahagyták.
Mrs. Lucas a szomszédban a lefolyót tisztította. Rosszkedvűnek látszott. Azt hiszem, Mr. és Mrs. Lucas boldogtalan házasságban élnek. Szegény Mr. Lucas!
A suliban eddig egy tanár sem vette észre, hogy intellektuel vagyok. Majd sírhatnak, amikor már híres leszek. Új lány jött az osztályba. Földrajzon mellettem ül. Nem rossz csaj. A neve Pandora, de azt szereti, ha Szelencének szólítják. Fogalmam sincs róla, miért. Lehet, hogy bele fogok esni. Itt az ideje, hogy beleessek valakibe, végül is 13 és 3/4 éves vagyok.
Január 15. Csütörtök
Pandora haja lekvárszínű, és pont olyan hosszú, amilyennek egy lányhajnak lennie kell. Egész jó az alakja. Láttam, amikor kézilabdázott, és a melle fel-alá ugrált. Kicsit furcsán éreztem magam. Azt hiszem, ez az!
Kivették a kutya varratait. Megharapta az állatorvost, de biztosan hozzászokott már. (Mármint az állatorvos; hogy a kutya hozzászokott, azt tudom.)
Apa rájött a lemezjátszóügyre. Hazudtam neki. Azt mondtam, a kutya törte le a kart, amikor ráugrott. Apa közölte, hogy megvárja, amíg a kutya teljesen felépül az operációból, aztán dagadtra veri.
Remélem, viccel.
Mikor hazajöttem a suliból, Mr. Lucas megint a konyhában ült. Anya már jobban van, gőzöm sincs róla, hogy minek látogatja még mindig. Mrs. Lucas fát ültetett a sötétben. Olvastam egy kicsit a Büszkeség és balítéletből. Marhára régimódi. Szerintem Jane Austennek valami modernebb dolgot kéne írnia.
A kutya szeme pont olyan színű, mint Pandoráé. Csak azért vettem észre, mert anya levágta a szőrét. A kutyáét. Rondább, mint valaha. Mr. Lucas és anya kinevették a kutya új szőrviseletét, ami igazán nem szép tőlük, mert a kutya nem tud visszabeszélni. Akárcsak a királyi család.
Ma korán lefekszem, és Pandorára gondolok, és megcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat. Két hete nem nőttem semmit. Ha ez így megy tovább, törpe maradok.
Amennyiben szombatig nem múlik el a pattanás, orvoshoz fordulok.
Nem élhetek így, hogy mindenki állandóan engem bámul.
[...]
Január 19. Hétfő
A suliban beléptem egy csoportba. Az a nevünk, hogy Irgalmas Szamaritánusok. Segítünk a segítségre szorulókon meg ilyesmi. Hétfő délután lógunk a matekról.
Ma megbeszéltük, hogy miket fogunk csinálni. Engem a nyugdíjascsoportba raktak. Nigel piszok melót kapott, gyerekekre kell vigyáznia a játszótéren, mint a kutya.
Alig várom a következő hétfőt. Szerzek egy kazettát, hogy felvegyem a vén szivarok szövegét a háborúról meg ilyesmikről. Remélem, olyat kapok, akinek jó a memóriája.
A kutya megint az állatorvosnál van. Beton ragadt a mancsába. Nem csoda, hogy tegnap éjjel úgy vonyított a lépcsőn. Pandora ma ebéd közben rám mosolygott a suliban, de én egy mócsingon rágódtam, és nem tudtam visszamosolyogni. Ez az én formám.
181.1. kép Pandora szobra. Idézd fel, ki volt ő, és mit tartalmazott a szelencéje!

181.1. képPandora szobra. Idézd fel, ki volt ő, és mit tartalmazott a szelencéje!

Január 20.
HOLDTÖLTE
Anya állást keres! Most már akár közveszélyes csavargó, utcagyerek vagy micsoda is lehetek! És mit csinálok majd a szünidőben? Mosodákban kell majd meghúzódnom, hogy fölmelegedjek. Kulcsos gyerek lesz belőlem, vagy mi! És ki vigyáz a kutyára? És mit eszem egész nap? Kénytelen leszek rósejbnivel meg édességgel tömni a fejem, míg tönkre nem megy a bőröm, és ki nem hullanak a fogaim. Szerintem anya szörnyen önző.
[...]
Február 16. Hétfő
WASHINGTON SZÜLETÉSNAPJA
Levél a BBC-től! Hosszúkás, fehér boríték és rajta vastag, vörös betűkkel: BBC! Meg a nevem és a címem! Lehet, hogy kellenek nekik a verseim? Sajnos nem.
Csak egy levél egy John Tyndeman [dzson tindeman] nevű pasastól.
Ezt írja:
Kedves Adrian Mole!
Köszönet a BBC-hez küldött verseidért, melyek valamiképp az én asztalomon kötöttek ki. Érdeklődéssel olvastam őket, és meg kell vallanom, hogy tekintetbe véve zsenge korodat, ígéretesek. Mindazonáltal még nem elég érettek ahhoz, hogy jelenleg futó költészeti műsorainkban komoly számításba vehessük műveidet. Nem gondoltál még arra, hogy az iskolaújságotoknak vagy a helyi egyházközségi lapnak kínáld fel a verseidet? (Már ha van nálatok ilyesmi.)
Tanácsolnék is valamit: máskor, ha valamelyik művedet a BBC elé kívánod terjeszteni, előbb gépeltesd le, és őrizz meg magadnak egy példányt. A BBC ugyanis általában nem foglalkozik kéziratos anyagokkal, és a gondos szépírás ellenére is csak bizonyos nehézségek árán tudtam valamennyi szót elolvasni – különösen A csap című poéma végén, ahol egy csúnya paca összemosta a betűket. (Tea- vagy könnycsepp? „A te csapod csöpögött”?) Mivel irodalmi pályára kívánsz lépni, azt javallom, növessz páncélt, hogy a jövőben könnyedén, a lehető legkisebb fájdalommal vehesd tudomásul az elkerülhetetlen visszautasításokat, melyekben minden bizonnyal lesz még részed.
A legjobbakat kívánom jövendő irodalmi erőfeszítéseidhez, és mindenekfölött: jó szerencsét!
Üdvözlettel:
John Tyndeman
Ui.: Itt mellékelek egy költeményt bizonyos John Mole [dzson mól] tollából. E héten jelent meg a Times irodalmi mellékletében. Rokonod? Nagyon jó vers!
A levél mély benyomást tett anyára és apára. A suliban állandóan elővettem és olvasgattam. Reméltem, hogy valamelyik tanár észreveszi majd, és el akarja olvasni. De nem. [...]
Pandora tizenhét Valentine-napi [válentájn] lapot kapott. Nigel hetet. Még Barry Kent [berri kent] is hármat, pedig őt mindenki utálja!
Én csak mosolyogtam, amikor azt kérdezték tőlem, hogy én hányat kaptam. Fogadok, hogy én vagyok a suliban az egyetlen, akinek a BBC-től jött levele.
(Békés Pál fordítása)
1.
Jellemezd Adrian Mole-t! Állításaidat idézetekkel igazold!
2.
Milyennek ismerted meg Adrian családját? Mutasd be a családtagokat!
3.
Milyen konfliktusok alakulnak ki a történetben?
4.
Gyűjtsd össze, milyen humoros események történtek Adriannel, és mit tett ő!
5.
Milyen fogadtatásban részesül Adrian versíró próbálkozása?
6.
Mennyire jártas az irodalomban a főhős? Állításodat igazold a szövegrészlet alapján!
7.
Milyen kamaszproblémákat él át Adrian?
8.
Jellemezd a regény nyelvezetét!
Hétköznapi történet
A főhős, Adrian Mole kamaszkorát élő átlagos fiú. Hétköznapi, számára unalmas családban él. Lassan kezdi másként látni a világot, felfedezi környezetét, de már nem a gyerek szemével. Mindenről véleménye van. Tárgyilagos hangon jegyzi le naplójában mindennapjait, miközben a fanyar humort élvezheti az olvasó. Derülhetünk esetlenségén, botlásain, jó szándékú, de balul sikerült tettein.
A naplóregény
Tudod-e?
A magyar naplóirodalom kiemelkedő alkotásai Márai Sándor naplói. Ezekben nem is annyira életének kiemelkedő eseményeiről számol be, inkább gondolatait jegyzi le a világról, az emberekről és főleg az irodalomról.
A mű címe is jelzi, hogy titkos naplóról van szó: olyan eseményeket, helyzeteket, gondolatokat rögzít, amelyek valójában csak az írójára tartoznak. A naplóba a mindennapok történéseit, örömét, bánatát jegyzi le az ember. Önmagának szánja ezeket a sorokat, ezért fontos jellemzője ezeknek a műveknek az őszinteség, a közvetlen hang.
Adrian ezt a formát használja fel, hogy bátran írhasson családi gondjairól, érzelmeiről. Cselekményét éppen ezért nehéz összefoglalni. A napló csak a hónapokat és napokat jelzi, hiányzik az évszám. A könyvben számtalan utalás van azonban, amely egyértelművé teszi, hogy a nyolcvanas évek Angliájában járunk.
A napló nem kíméli a felnőtteket: miközben Adrian szorgalmasan lejegyzi a vele és körülötte történt eseményeket, őket is bírálja.
A napló formában megírt, hosszabb terjedelmű epikai műveket napló­regénynek nevezzük.
1.
Írj naplóbejegyzést a tegnapi napodról! Jegyezd fel benne az események mellett a hozzájuk kapcsolódó érzelmeidet, gondolataidat is!
2.
Te szívesen írnál naplót? Válaszodat indokold is meg néhány mondatban!
3.
Melyek a kedvenc elfoglaltságaid? Indokold meg, hogy miért szereted ezeket!
4.
Egy graffiti szerint minden tinédzserkorú gyerek homlokára egy pszichológusnak egy cetlit kellene ragasztania ezzel a felirattal: átalakítás miatt zárva. Mi a véleményetek erről? Vitassátok meg!
5.
Párokban dolgozzatok! Szerintetek mennyiben illik a következő leírás Adrianre?
A kamaszt sokszor nehéz megközelíteni, mert tüskéi vannak. Elsősorban a családtagok és a tanárok felé. Ha nem neki megfelelően közelítünk felé, élesen és számunkra fájdalmasan adja ezt tudtunkra, bezárkózik. Ugyanakkor olyan feltétel nélküli szeretetre és biztonságra vágyik, mint egészen kicsi korában [...]. A kamaszra jellemző, hogy titkai vannak. Saját határait kezdi megrajzolni, aztán élesen meghúzni azáltal, hogy külön világába nem enged belátni. [...] A kamaszkor az ellentétek és a szélsőségek korszaka. Saját magáról is így vélekedik: néha szépnek, máskor csúnyának, szeretni valónak és kiállhatatlannak, tehetséges zseninek, mindenre képtelen vesztesnek látja önmagát, és ennek megfelelően viselkedik.
(Kulcsár Éva: A serdülőkori fejlődés pszichológiai jellemzői)
A naplóírás
A naplóírás szokása a nemesi családoktól származott. A családfő ugyanis általában lejegyezte a családi eseményeket, a birtok ügyeit. A különböző irományokat örököseire hagyta, az utódok pedig folytatták a félbeszakadt feljegyzéseket. Gyakran előfordult, hogy a legfontosabb eseményeket, például a házasságkötéseket, a gyermekek születését vagy a haláleseteket a családi Bibliába jegyezték fel.
A naplóírás később divattá vált, fénykora a 18–19. századra tehető. Számos politikai, közéleti személyiség is papírra vetette gondolatait. Ilyen volt Széchenyi István, akinek naplója fontos forrásanyag is.
A naplóírók hol szűkszavúan, hol bőbeszédűen beszéltek magukról. A nagy francia forradalom idején XVI. Lajos király például a sorsdöntő események ellenére meglehetősen rövid bejegyzéseket írt: a „semmi érdekes” mellett a „ma egy kis tejet ittam” olvasható.
Leckéhez tartozó extrák

Darwin legendás utazása

A 19. századi angol természettudós evolúciós elméletének kidolgozásában a Beagle...

Piero della Francesca: Vízkereszt

Darwin legendás utazása

George Washington (1732–1799), az Amerikai Egyesült Államok első elnöke

Kosárba helyezve!