| A káposztafej (hosszmetszet) |
| Miben hasonlít és miben különbözik a fejes káposzta és a paprika levele? |
A fejes káposzta A fejes káposzta valamilyen formában egész évben megtalálható étlapunkon, mivel különböző fajtái nyáron, nyár végén és ősszel is teremnek. Levelei B- és C-vitaminban igen gazdagok. Mindenütt megterem, ahol frissen trágyázott* a talaj, és magas vízigényét öntözéssel biztosítják.Miből áll a káposztafej? A káposztafej szárból és szorosan egymásra boruló levelek sokaságából áll. A szár rövid és vaskos, ezt torzsának nevezzük. A rajta fejlődő levelek húsosak. Bennük sok táplálék raktározódik.A széles, nagy leveleket levélerek hálózzák be. A középen végighúzódó legvastagabbnak főér, a belőle kiindulóknak oldalér a neve. A fejes káposzta levelei főeres levelek. Hogyan fejlődik a fejes káposzta? A fejes káposzta magját tavasszal vetik. A palántából őszre főgyökérzet és káposztafej lesz. A magtermesztésre használt gyökeres káposztát őszszel felszedik, majd a következő tavasszal újra elültetik. Rövid idő után a káposztafej szétnyílik és a torzsából egy magas, elágazó szár nő ki. Ezen sárga virágok, majd a száraz – éretten kétfelé nyíló – becőtermések jelennek meg. A fejes káposzta tehát virágot és termést csak a második évben fejleszt. Az ilyen lágyszárú növényt kétéves vagy kétnyári növénynek nevezzük. Miként hasznosítjuk? Az ősszel levágott káposztafejeket raktárakba, pincékbe, vermekbe helyezik. Az innen piacra vitt friss káposztából sokféle étel készül. Eltartásának másik módja a savanyítás. A savanyodást parányi élőlények, az erjesztő baktériumok*idézik elő. Ezek a káposztalevelekben lévő cukrot alakítják át – erjesztik – savanyú anyaggá. A savanyú káposzta nemcsak ízletes, de az egyik legolcsóbb, és télen a leggazdagabb C-vitamin-forrás is. |