Természetismeret 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
 A házikacsa őse a tőkés réce

A házikacsa őse a tőkés réce

 A házikacsa teste
A házikacsa teste
A házikacsa
A házikacsa őse a tőkés réce, ma is vadon élő vízimadár. Háziasítása megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt történt. A háziasítás során a kacsák megőrizték vízhez való ragaszkodásukat, így szervezetükben ma is megtalálhatók a vízi életmód jellemzői.
Milyen a külleme?
A házikacsa teste csónak alakú. Mielőtt vízbe megy, tömött tollain csőrével szétkeni a farbúbján lévő faggyúmirigy váladékát. Így tollazata a vízben sem ázik át. Tollazatának színe többnyire fehér. Fején lapos, széles, sárgáspiros bőrrel fedett csőr látható. Nyaka rövid. Erős hátsó végtagja a törzs utolsó harmadában helyezkedik el. Szárnyai gyengék és rövidek.
Hogyan mozog?
Mivel szárnya a testéhez viszonyítva kicsi és gyenge, a legtöbb házikacsa nem tud repülni. Szárazföldön is nehézkesen, totyogva mozog. Igazi életeleme a víz. Hátul álló, rövid, izmos lábát szarupikkelyes bőr fedi. Három, előre álló ujja között úszóhártya feszül. A negyedik ujj szabadon és hátrafelé áll. Úszólábait előre-hátra mozgatva úszik a vízen. Fél testét könynyen buktatja víz alá. Ilyenkor szinte „fejre állva” kutatja át csőrével a vízmeder alját.
A házikacsa lábainak mozgása a vízben
Melyek az úszóláb jellemzői?
A házikacsa lábainak mozgása a vízbenMelyek az úszóláb jellemzői?
 Magyarázd el, hogyan működik a házikacsa lemezes csőre!

Magyarázd el, hogyan működik a házikacsa lemezes csőre!

 A kacsák és a ludak gyakran a víz alá bukva szerzik táplálékukat
A kacsák és a ludak gyakran a víz alá bukva szerzik táplálékukat
Mivel és hogyan táplálkozik?
Csőre a vízből való táplálékszerzéshez alkalmazkodott. Felső kávája kissé ráhajlik az alsóra. Mindkét csőrkáva széle recés, lemezekkel szegélyezett, úgynevezett lemezes csőr. Ha élelmet talál, a táplálékot a vízzel együtt csőrébe veszi, összecsukja azt, és húsos nyelvével kiszorítja a vizet. Így csak a táplálék marad a szájában.

A házikacsa mohón és sokat eszik. Nem válogat. Tápláléka mindenféle víziállat, növény, darált étel, mag. Evés közben gyakran iszik. Gyorsan emészt, hamar fejlődik és hízik.
szaporodása, hasznosítása
A házikacsa madár. Tojásai meszes héjúak. Háztáji gazdaságokban gyakran tyúkokkal keltetik ki a tojásait. Fiókái fészekhagyók.

A házityúk mellett a házikacsa a leghasznosabb baromfi*. Húsát, zsírját, máját éppúgy felhasználják, mint magas zsírtartalmú tojásait. A meleg pehelytollakkal töltött párnák, paplanok, ágybetétek – mint természetes anyagok – ma is igen kedveltek.
JEGYEZD MEG!
A házikacsa vizet kedvelő madár, teste csónak alakú, tollazata tömött, faggyús, csőre lemezes, úszólába a vízi élethez alkalmazkodott.
Fiókái fészekhagyók.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
1.
Mely tulajdonságok jelzik a házikacsa szervezetében, hogy őse vízimadár?
2.
Miért nem ázik át a vízben a házikacsa tolla?
3.
Miként mozog a szárazföldön és a vízben?
4.
Mi jellemzi a csőrét? Hogyan táplálkozik vele?
5.
Mely részeit hasznosítjuk?
HASZNOS TUDNIVALÓK!
A házikacsa tojásait csak alapos főzés után fogyaszd, mert gyakran veszélyes kórokozóval fertőzöttek!
Leckéhez tartozó extrák

Tőkés réce

A tőkés réce példáján megismerhetjük a madarak anatómiai felépítését.

Tőkés réce

A Kárpát-medencében legelterjedtebb réceféle, amely a házi kacsa őse.

Tőkés réce

Tőkés réce

Kacsák

Kacsa

Kosárba helyezve!