A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A háború kirobbanásának közvetlen oka
Ebben a feszült és bizalmatlan légkörben csak egy szikra kellett a háború kirobbanásához.
Az első világháborút közvetlenül kiváltó ok a szarajevói merénylet volt. 1914 nyarán egy szerb nacionalista szervezet tagja lelőtte a Bosznia-Hercegovina fővárosába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és annak feleségét.
Ez a terrorcselekmény indokot szolgáltatott arra, hogy az Osztrák- Magyar Monarchia leszámoljon Szerbiával. Így végül Ferenc József - Németország biztatására - 1914. július 28-án hadat üzent Szerbiának. Ez azonban azt jelentette, hogy Szerbia védelmében Oroszország is hadba lépett. Ezt követően néhány nap alatt a két katonai tömb tagjai kölcsönösen hadüzeneteket váltottak. Kitört az első világháború.
A szarajevói merénylet
A szarajevói merénylet

Egy korabeli újság beszámolója a szarajevói merényletről. Olvasd el a címeket! Kit tartanak felelősnek a merényletért?
Egy korabeli újság beszámolója a szarajevói merényletről. Olvasd el a címeket! Kit tartanak felelősnek a merényletért?

A háború valódi okai
Annak, hogy a balkáni válság világháborúvá tudott terebélyesedni, két mélyreható oka volt. Egyrészt az imperializmus erőszakos, a világ újrafelosztását célul tűző területszerző politikája vezetett a háborúhoz.
Másrészt a nacionalizmus légkörében a kormányok többé már nem bíztak egymásban: bekövetkezett az európai diplomácia csődje. Ez azt jelentette, hogy a 20. század elején a nagyhatalmak képtelenek voltak nézeteltéréseik békés, tárgyalóasztal mellett történő rendezésére. „ A háború a politika folytatása más eszközökkel.” – írta még korábban az egyik legnagyobb porosz katonai szakértő. 1914 nyarán is igaznak bizonyult ez a megállapítás.

Merényletek Szarajevóban
Ferenc Ferdinándot sokan próbálták lebeszélni arról, hogy az ellenséges érzületű tartományba, Bosznia-Hercegovinába utazzon. 1914. június 28-án a trónörökös feleségével mégis Szarajevóba látogatott. Az utcán haladó nyitott gépkocsira egy szerb merénylő bombát dobott. A gránát azonban arról lepattanva a következő autó utasait sebesítette meg.
A városházára érve úgy döntöttek, hogy folytatják a programot, de egy kitérőt tesznek: meglátogatják a robbanás sérültjeit. Erről azonban elfelejtették értesíteni a sofőröket. Egy utcasaroknál ezért megállították a trónörökös autóját, hogy a helyes irányba tereljék.
Épp ott állt a zsúfolt járdán az első merénylő egyik társa, és előrántotta fegyverét. Egy detektív észrevette ezt, és közbe akart lépni, de hátulról leütötték. A közvetlen közelről leadott pisztolylövések halálosan megsebesítették a trónörököst és feleségét.
Leckéhez tartozó extrák

Az első világháború kitörése

Miért tört ki az első világháború? Kik álltak egymással szemben a hadszíntéren?

Az első világháború kitörése

Kosárba helyezve!