A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Közlekedési ismeretek

A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
Elsőbbség: a jármű vagy gyalogos továbbhaladási joga a közlekedés más résztvevőivel szemben.
Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának és sebességének hirtelen megváltoztatására.
Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem akadályozhatja, és nem zavarhatja áthaladásában.
A továbbhaladáshoz való jog több vonatkozásban korlátozott. A közúti forgalom nagysága, folyamatosságának biztosítása szükségessé teszi, hogy az elsőbbséggel rendelkező járművezető – a célszerűség és az észszerűség keretei között – segítse elő azok továbbhaladását, akik elsőbbségadásra kényszerültek.
Az elsőbbségről való lemondás kizárólag az elsőbbséggel rendelkező önkéntes – és egyértelműen jelzett – szándékából következhet.
Tilos az elsőbbségről való lemondás kikényszerítése vagy provokálása. Az elsőbbséggel rendelkező jármű veszélyeztetése az elsőbbség meg nem adását jelenti.
Az elsőbbséggel rendelkező járművet TILOS a haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására kényszeríteni.
Az elsőbbséggel rendelkező gyalogost TILOS akadályozni, áthaladásában zavarni.
Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.
Kikerülés: az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű, vagy az ott lévő, egyéb akadály melletti elhaladás. Ugyancsak kikerülés az álló vagy a haladó gyalogos, zárt csoport, a hajtott, vezetett vagy lovagolt állat mellett járművel való elhaladás.
Megállás: járművel a be- és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig, ill. – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból, legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás. Nem minősül megállásnak, ha műszaki hiba következik be, vagy ha a jármű forgalmi okból áll meg.
Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.
Lakott terület: a lakott terület kezdetét és végét jelző táblák közé eső terület.
Éjszaka: az esti szürkület kezdetétől a reggeli szürkület megszűnéséig terjedő időszak.
Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.
A korlátozott látási viszonyok és a megszokottól eltérő útviszonyok (pl. csúszós út, rosszabb minőségű útburkolat, stb.) esetén a járművek vezetőinek az egyébként megengedettnél alacsonyabb, biztonságos sebességgel kell haladni, és fokozott figyelemmel kell vezetni.
Kosárba helyezve!