A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
 A C-vitamin kimutatása

A C-vitamin kimutatása

A kert élőlényeinek és anyagainak vizsgálata
Az alma megfigyelése
1.
Vágj ketté késsel hosszában egy almát! Rajzold le a kapott hosszmetszetet! Keresd meg rajta az almatermés részeit, és jelöld a rajzon!
2.
Gyümölcssav kimutatása. Készíts gyengén savas (ecetes) oldatot! Töltsd meg vele félig a kémcsövet! Lógass bele lakmuszpapírt*! Ismételd meg az eljárást friss almalével! Mire tudsz következtetni a látottakból? Készíts feljegyzést a vizsgálódás menetéről és tapasztalataidról a munkafüzetedbe!
Levelek és termések vizsgálata
1.
Rajzold le az almafa és a szilvafa levelét! Jelöld és nevezd meg rajtuk a levélereket! Vizsgáld meg mindkét levél fonákját nagyítóval!
2.
Önts vizet a levelek színére és fonákjára! Ismételd meg ezt egy káposztalevéllel!
3.
Cseppents vizet egy hamvas és egy fényesre törölt alma héjára! Mit tapasztalsz? Készíts feljegyzést a vizsgálódás menetéről és tapasztalataidról a munkafüzetedbe!
Kísérleti eszközök
Az almafa levelének vizsgálata
Kísérleti eszközökAz almafa levelének vizsgálata
 Mikroszkóp
Mikroszkóp
A fűszerpaprika olajtartalmának kimutatása

A fűszerpaprika olajtartalmának kimutatása

A sárgarépa hossz- és keresztmetszete

A sárgarépa hossz- és keresztmetszete

A fejes káposzta vizsgálata
1.
Vágj ketté egy kisebb káposztafejet! Rajzold le és nevezd meg a részeit! Fejtsd le a torzsáról a leveleket, és figyeld meg, hogy miben különböznek! Próbálj rá magyarázatot adni!
2.
A C-vitamin hőérzékenységének kimutatása. Oldj fel néhány apróra tört C-vitamin tablettát vízben! Az oldatot oszd két egyenlő részre, és öntsd két kémcsőbe! Az egyik kémcsövet rakd a kémcsőállványra, a másikat melegítsd legalább 10 percig! Ha lehűlt, mindkettőhöz cseppents híg kálium-permanganát-oldatot! Számold meg, hány cseppig nem színesedik meg az oldat! (Amikor megszínesedik, akkor fogyott el a C-vitamin.) Mire következtetsz a látottakból?
A káposztalepke megfigyelése
1.
Mérd meg egy preparált káposztalepke testének hosszát és szárnyainak fesztávolságát! Figyeld meg és rajzold le szárnyainak mintázatát! Vizsgáld meg nagyítóval csápjait és lábait!
2.
Nézz meg mikroszkóp alatt egy lepkeszárnyat! Figyeld meg rajta a hímporpikkelyek elhelyezkedését! Rajzold le a füzetbe, amit a látómezőben láttál!
A paprika vizsgálata
1.
Rajzolj le egy hosszában kettévágott paprikatermést! Nevezd meg a termést és részeit!
2.
Dörzsölj fehér papírlaphoz étolajat! Fehér papírlap között törj össze száraz paprikamagokat! Figyeld meg a papírlapot! Mit tapasztaltál?
3.
A fűszerpaprika olajtartalmának bizonyítása. Vegyél három kémcsövet, és rakd kémcsőállványra! Az egyikbe önts félig vizet, a másikba étolajat, a harmadikba vizet és tetejére kevés étolajat. Szórj mindháromba piros őrölt paprikát, majd rázd össze! Mit tapasztalsz? Mire tudsz ebből következtetni? Készíts megfigyeléseidről a munkafüzetedbe feljegyzést!
A gyökérzöldségek megfigyelése
1.
Rajzold le és nevezd meg a petrezselyem levelét! Karikázz be a rajzon egy levélkét!
2.
Vágd el a sárgarépa gyökerét hosszában, egy másikból pedig vágj egy körszeletet! Figyeld meg a hossz- és keresztmetszeten a külső és a belső rész színét! A körszeletből nyomd ki a középső részt! Külön-külön kóstold meg mindkettőt! Mit tapasztaltál? Mire tudsz ebből következtetni?
Leckéhez tartozó extrák

A fénymikroszkóp

Egy eszköz, amely több százszoros nagyításra is képes. Vajon hogyan használjuk?

A fénymikroszkóp

Kosárba helyezve!