A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
 Széncinege
Széncinege
Kenderike (hím és nőstény)
Kenderike (hím és nőstény)

Kenderike (hím és nőstény)

A kert madarainak védelme
Nagy büszkeség a kert gazdájának, ha valamelyik gyümölcsfáján fészket rak a tengelic, vagy egy öreg fa odvában költ a cinegepár.
Öröm az ilyen kis rovarpusztítók megtelepedése, mert óriási hasznot hajtanak. Egy cinegepár például évente kétszer költ, és fiókáinak felneveléséhez 40-60 kg rovart pusztít el. Fontos tehát, hogy sikerül-e a kertbe szoktatni és telepíteni e kismadarakat.
A feladat kettős: madárvédelem és madártelepítés.
A madárvédelem legfontosabb tennivalója a madarak téli etetése. Ez létfontosságú az apró testű madarak számára, hiszen a zord időjárásban már 1-2 napos éhezés után elpusztulnak. Ezért a hideg idő beálltakor a kertekben, hétvégi házak ablakain madáretetőket kell elhelyezni. Nem elég egyszer-kétszer ennivalót tenni az etetőbe. Aki elkezdte a madarak etetését, annak megszakítás nélkül folytatni kell, míg a kismadarak önállóan nem képesek élelmüket megszerezni.
Az is fontos, hogy mi kerül az etetőkbe. A legjobb téli madáreleség az olajos mag (dióbél, napraforgó-, tök- és kendermag) vagy a belőlük készült madárkalács, a bőrös, sótlan szalonna, hús és a faggyú.
Tavasszal igen gyakori, hogy a téli etetőre szokott cinegék elmennek, mert a gyümölcsösben nincs számukra költőhely. Néhány mesterséges fészekodú kihelyezésével ezen könnyen lehet segíteni. Célszerű az odút még február végéig – költési idő előtt – kihelyezni, hogy a madarak időben rátaláljanak.
Az odú mérete és helye sem közömbös. Ettől függ ugyanis, hogy melyik madár foglalja el. Általános szabály azonban, hogy az odú mindig függőlegesen, esetleg kissé előre dőlve álljon. Röpnyílása nézzen dél vagy kelet felé.Ha fára tesszük az odút, tegyünk alá szögesdrótot, hogy a macskák és más ragadozók ne férkőzhessenek hozzá.
A gondoskodást a kis madarak busásan megfizetik a rovarpusztító tevékenységükkel, és azzal, hogy megfigyelhetjük életüket, gyönyörködhetünk bennük és a hangjukban.
JEGYEZD MEG!
Mesterséges fészekodú

Mesterséges fészekodú

Fészekodúk és kihelyezésük

Fészekodúk és kihelyezésük

A hasznos madarakért végzett tevékenység kettős:
– madárvédelem:
nyugalmuk biztosítása, folyamatos téli etetés;
– madártelepítés:
fészekodúk kihelyezése, megfigyelése,­ védelme.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
1.
Hogyan lehet a kertekbe szoktatni a hasznos rovarpusztító madarakat?
2.
Mi adható télen táplálékként a madaraknak?
3.
Miből áll a madártelepítés?
4.
Miért kell tudatosan kiválasztani és kihelyezni a fészekodúkat?
FIGYELD MEG!
1.
Milyen madarakról kellene környéketeken télen gondoskodni? Hol volna célszerű a közelben madáretetőt létesíteni, fészekodút elhelyezni?
GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
1.
Miért okoz több kárt, mint hasznot a rendszertelenül működő madáretető?
2.
Miért fontos tudni, hogy milyen madarak élnek a környéketeken?
3.
Miért kell betartani az odútelepítés szabályait?
OLVASD EL!
Így készíthetsz madárkalácsot: tiszta bádogedényben (konzervdobozban) olvassz faggyút! Ha felolvadt, szórj bele összetört tök- és napraforgómagot, apróra vágott dióbelet! Keverd össze! Majd hűtsd le az edényt, és a megkeményedett faggyút vedd ki az edényből! (Tedd az edényt meleg vízbe, és rövid idő múlva könnyen kicsúszik belőle a kész madárkalács.)
Leckéhez tartozó extrák

Madáreleség

Télen a madarak nehezebben találnak táplálékot, ám segíthetünk nekik. Ha jól csináljuk, akár a mi udvarunkba is odaszokhatnak.

Széncinege

Kékcinege

Kékcinege

Tengelic

Kenderike

Madáreleség

Kosárba helyezve!