A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Összefoglalás
Valamennyi gyümölcs- és zöldségfélénk ma már kultúrnövény. Míg a vadon élő növényekből mai formájuk, tulajdonságaik kialakultak, évszázadok, gyakran évezredek teltek el. Ez idő alatt az ember a legjobb tulajdonságú növények magvait válogatta ki és szaporította tovább. Így a termesztés során gyümölcs- és zöldségféléink minősége egyre javult, fajtáik száma sokasodott. Egészséges táplálkozásunkhoz nélkülözhetetlenek.
A gyümölcsfélék többnyire fás szárú növények, termésük húsos, sok cukrot és vitamint tartalmaz. A gyümölcsöket elsősorban nyersen, frissen fogyasztjuk.
A zöldségfélék zömmel lágyszárúak, sok vitamin és ásványi anyag van bennük. A zöldségeket nyersen, főzve vagy tartósítva fogyasztjuk.
A gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozása, felhasználása során nagy gondot kell fordítani arra, hogy a nyersen fogyasztott növényi részek – alapos, folyóvízzel történő – mosás nélkül ne kerüljenek asztalunkra. A mosatlanul fogyasztott gyümölcs-, illetve zöldségféle könnyen okozhat fertőzést, betegséget.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
Magyarázd meg, mit jelent
gyökérzet · törzs ·
korona · ág ·
gally · vessző

szőlőtőke

kacs

levél

virág · virágzat

almatermés

csonthéjas termés

csemegeszőlő · borszőlő

gyümölcsök

zöldségfélék

összetett levél

bogyótermés

főgyökérzet

egyéves növény · kétéves növény

torzsa

karógyökér

pete · lárva ·
báb · kifejlett állat
 
Milyen környezeti feltételek (éghajlat, talaj) mellett fejlődnek jól a megismert gyümölcsfélék?
 
Miben hasonlítanak, illetve különböznek a gyümölcsfák és a szőlő?
 
Miről ismerhető fel a szilvafa és az almafa?
 
Hasonlítsd össze a szilvafa és a szőlő virágának színét, méretét és csoportosulását!
 
Mely virágrészből fejlődik a termés?
 
Milyen az almafa és a szilvafa termésének szerkezete?
 
Hogyan csoportosíthatók felhasználásuk alapján a szőlőfajták?
 
Milyen szerepük van a gyümölcs- és zöldségféléknek az ember táplálkozásában?
 
Miként függ össze a zöldségfélék származása termesztési igényükkel?
 
Miben különbözik a paprika és a paradicsom szára, levele és virága?
 
Hasonlítsd össze a szőlő, a paradicsom és paprika termését!
 
Hogyan és meddig fejlődik a sárgarépa és a fejes káposzta?
 
Miben tér el a kétéves növények 1. és 2. évben kialakult szára?
 
Hol raktározódik az egy- és kétéves növények testében a táplálék?
 
Milyen tünetek jelzik az egyes kártevők jelenlétét?
 
Melyek a káposztalepke fejlődési alakjai?
 
Hogyan mutatható ki a növényekből a gyümölcssav és az olaj?
 
Milyen kísérlettel bizonyítható a C-vitamin hőérzékenysége?
Kosárba helyezve!