A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 6.

.1. A leves melegen, a gyümölcslé hidegen jó.

.1. A leves melegen, a gyümölcslé hidegen jó.

  A változás addig tart, míg a két hőmérséklet egyenlővé nem válik.

  A változás addig tart, míg a két hőmérséklet egyenlővé nem válik.

A termikus – görög-latin ­ szókapcsolat, jelentése: a hővel kapcsolatos.

A hőmérséklet mérésekor azért kell megvárni, hogy a hőmérő tartósan ugyanazt az értéket ­ mutassa, mert csak ilyenkor ­ egyenlő a test és a vele érintkező hőmérő hőmérséklete.
Kölcsönhatás, erő, mozgás

1. Kölcsönhatás, változás
1.1. A testek hőmérséklet-változása
A leves melegen, a gyümölcslé hidegen jó. Ezért az egyiket fel kell melegíteni, a másikat le kell hűteni. A testek hőmérsékletét gyakran megváltoztatjuk.
Ha egy test melegszik, hőmérséklete nő, ha hűl, hőmérséklete csökken. A testek hőmérsékletét a velük érintkező hőmérővel mérjük.
Hogyan lehet megváltoztatni a testek hőmérsékletét?
Ha egy meleg vízzel telt poharat hideg vízbe helyezünk, mindkét víznek megváltozik a hőmérséklete. A hideg víz folyamatosan melegszik, a meleg pedig hűl. A hőmérséklet-változás addig tart, amíg a két vízmennyiség hőmérséklete egyenlővé válik. Ez nem csak a víznél van így.
Két különböző hőmérsékletű, egymással érintkező test kölcsönösen hatást gyakorol egymásra (például megváltoztatják egymás hőmérsékletét). Ezt röviden úgy mondjuk: a két test kölcsönhatásban van.
A különböző hőmérsékletű testek kölcsönhatását termikus kölcsönhatásnak nevezzük.
JEGYEZD MEG!
Kölcsönhatás közben mindkét test állapota megváltozik. A termikus kölcsönhatásban az állapotváltozás addig tart, míg a testek hőmérséklete egyenlővé nem válik.
Kosárba helyezve!