A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A 19. századi brit világbirodalom
Emlékezz vissza, ki volt Cromwell!
Melyik országban bontakozott ki először az ipari forradalom?
A brit gazdaság
A 19. század derekára Anglia vált a világ vezető hatalmává. Gazdagsága két pilléren nyugodott. Kiteljesedett az ipari forradalom, és folyamatosan bővült a hatalmas brit gyarmatbirodalom.  
Igaz, hogy a század utolsó harmadától az USA és Németország ipari termelése gyorsabban növekedett, ám a brit termékek minőségük és alacsony áruk révén továbbra is eladhatóak maradtak. A világkereskedelmet az angolok uralták. A vállalkozásokhoz a londoni bankok nyújtottak hiteleket. Nem véletlen tehát, hogy a világ egyik pénzügyi központja London volt.
Nagy-Britannia. Figyeld meg, milyen részekből állt!

A brit gazdagság
A brit gazdaság teljesítménye egy gazdag államot hozott létre. Ez a gazdagság főképp a városi lakosok életszínvonalának gyors növekedését eredményezte. Így csökkentek a társadalmi feszültségek. Ezt elősegítette az is, hogy – a nők kivételével – a társadalom nagy része választójogot kapott.
A gazdagság persze nem jelentett mindenre gyógyírt. A vidék parasztjai sok helyütt nyomorogtak, s e nyomor gyakran nemzeti problémával súlyosbítva jelentkezett. A brit belpolitika egyik legnagyobb tehertétele az ír kérdés volt.
A londoni tőzsde belső tere. Ekkoriban London volt a világ egyik legjelentősebb gazdasági és pénzügyi központja
Brit katonák harca a bennszülöttekkel Délkelet-Ázsiában. A brit gyarmatbirodalom a 19. században folyamatosan bővült
A londoni tőzsde belső tere. Ekkoriban London volt a világ egyik legjelentősebb gazdasági és pénzügyi központjaBrit katonák harca a bennszülöttekkel Délkelet-Ázsiában. A brit gyarmatbirodalom a 19. században folyamatosan bővült

A brit uralom elleni tüntetés az ír fővárosban, Dublinban
A brit uralom elleni tüntetés az ír fővárosban, Dublinban

Az ír kérdés
E probléma gyökerei a 17. századig nyúlnak vissza. Amikor Cromwell (kromvell) elfoglalta Írországot, a katolikus ír földesurakat elűzték a földjeikről, birtokaikat pedig protestáns angolok kezére juttatták. Az új földesurat ettől fogva háromszorosan gyűlölte a mélyen katolikus ír paraszt. Gyűlölte, mert gazdag, gyűlölte, mert idegen és gyűlölte, mert protestáns.
A 19. század közepén súlyos gazdasági bajok is jelentkeztek. Nagy volt az írek nyomora, mert a burgonyavész alapvető táplálékuktól fosztotta meg a szegényeket. Az éhség elől sokan kivándoroltak az Amerikai Egyesült Államokba. Írország népessége fél évszázad leforgása alatt a felére csökkent.
Leckéhez tartozó extrák

Gyarmatosítás és gyarmatok függetlenné válása

A gyarmatosító hatalmak által kiöntött színeket a függetlenségüket újra kivívó népek törölték le a világtérképről.

Gyarmatosítás és gyarmatok függetlenné válása

Kosárba helyezve!