A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Tartalomjegyzék
A felvilágosult uralkodók kora
Melyek voltak a legnagyobb területű államok Európában a 18. század végén? Olvasd le a lenti térképről!
Milyen jobbágyszolgáltatás volt a robot?
Európa a 18. század végén. A térképről „eltűnt” a nagymúltú Lengyel Királyság. Olvasd le, mely szomszédos nagyhatalmak osztották fel egymás között a területét!
A porosz hadsereg létszámának alakulása. Számítsd ki, hányszorosára növekedett a 18. század folyamán!
Európa a 18. század végén. A térképről „eltűnt” a nagymúltú Lengyel Királyság. Olvasd le, mely szomszédos nagyhatalmak osztották fel egymás között a területét!A porosz hadsereg létszámának alakulása. Számítsd ki, hányszorosára növekedett a 18. század folyamán!

II. (Nagy) Frigyes porosz király (1740–1786). Poroszországot Európa egyik legerősebb hatalmává fejlesztette. Rendszeresen levelezett a század jeles filozófusaival, köztük a francia Voltaire-rel
II. (Nagy) Frigyes porosz király (1740–1786). Poroszországot Európa egyik legerősebb hatalmává fejlesztette. Rendszeresen levelezett a század jeles filozófusaival, köztük a francia Voltaire-rel

Európa nagyhatalmai és uralkodói
Mitől válik nagyhatalommá egy ország? Elsősorban gazdagságától, hadseregének erejétől, területi nagyságától és lakosságának számától.
A 18. században a világ vezető gazdasági hatalma Anglia lett, amelyet ezidőtájt egyre gyakrabban emlegettek Nagy-Britannia néven.   Gazdagsága leginkább a tengeri kereskedelemből származott. Emellett hatalmas gyarmatbirodalmat épített ki. Trónján a dicsőséges forradalom óta alkotmányos uralkodó ült, aki tényleges politikai hatalommal nem rendelkezett.
Ugyanekkor a kontinens királyai továbbra is korlátlan hatalommal kormányoztak. A felvilágosodás eszméi azonban erőteljesen hatottak rájuk. Többen közülük kapcsolatban álltak a kor kiemelkedő gondolkodóival.
A korlátlan hatalomra Franciaország a legjobb példa, amely a század elején a legnagyobb hadsereggel rendelkezett. A Habsburg Birodalom az oszmánok kiűzésével növelte területét Magyarországon. Európa legnagyobb területű állama pedig Oroszország volt, amely I. (Nagy) Péter idején erősödött meg.
A 18. században egy új nagyhatalom is megjelent: Poroszország. Uralkodói minden alkalmat megragadtak országuk területének növelésére. Ez háborúk és egyezmények révén sikerült is nekik: birtokaik területe a század folyamán a többszörösére nőtt. A hódítások alapja a porosz hadsereg volt, amelyet a kor legfegyelmezett seregének tartottak.
A porosz óriástestőrség
A feltörekvő Poroszország egyik jelentős uralkodója volt I. Frigyes Vilmos.
Ő egy különleges testőrséget állított fel. Ennek csak az lehetett tagja, aki elérte az akkoriban ritkának számító 6 láb (majd 190 cm) magasságot.
A testőrség tagjai a szokásos zsold háromszorosát is megkaphatták.
A királynak valósággal mániájává vált ez az ezred. Nyugat-afrikai gyarmatait például elcserélte a hollandokkal 12 toronymagas négerért, és még fizetett is 7650 tallért. Ajándékba is kapott magas embereket, de sokszor erőszakkal fogdosták össze őket a király megbízottai.
Kosárba helyezve!