A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A haditervek
A központi hatalmak vezetői – II. Vilmos német császár (balra) és Ferenc József osztrák–magyar uralkodó – egy gyűrűn


A központi hatalmak vezetői – II. Vilmos német császár (balra) és Ferenc József osztrák–magyar uralkodó – egy gyűrűn

Mindkét katonai szövetség tábornokai a régi, 19. századi módon gondolkodtak. Azt hitték, hogy ezt a háborút is egy döntő csatával meg lehet nyerni. Ezért támadó haditerveket dolgoztak ki, és rövid ideig tartó háborúra számítottak.
Így például Németország is a gyors siker reményében dolgozta ki villámháborús tervét. Berlinben ugyanis tisztában voltak azzal, hogy nem rendelkeznek a hosszú háborúhoz elegendő anyagi erőforrásokkal. Úgy tervezték, hogy a német főerők a semleges Belgiumon keresztül megtámadják Franciaországot, és egy bő hónap leforgása alatt nyugaton gyors győzelmet aratnak. Ezalatt keleten az Osztrák–Magyar Monarchia seregei feltartóztatták volna a lassan mozgósító Oroszországot. A nyugati fronton aratott győzelmet követően pedig együtt késztették volna megadásra az oroszokat.
A valóságban azonban egészen más történt, mint amit a tábornokok elképzeltek. Így a német terv összeomlott. 1914 és 1918 között szüntelenül ropogtak a fegyverek.
Német katonák indulnak a frontra a háború elején. A balra fent lévő felirat jelentése: kirándulás Párizsba. Mire utal ez?
Tüzérségi gránátok rakodása. Ebben a háborúban új, hatalmas tűzerejű fegyverek jelentek meg
Német katonák indulnak a frontra a háború elején. A balra fent lévő felirat jelentése: kirándulás Párizsba. Mire utal ez?Tüzérségi gránátok rakodása. Ebben a háborúban új, hatalmas tűzerejű fegyverek jelentek meg

Leckéhez tartozó extrák

Német katona (I. világháború)

Az első nagy világégés német katonái igen jól képzettek voltak és korszerű fegyverekkel rendelkeztek.

Lövészárokrendszer (I. világháború)

Az állóháború is az első világégés új jelenségei közé tartozott.

Német katona (I. világháború)

Lövészárokrendszer (I. világháború)

Kosárba helyezve!