A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A mezőgazdaság állapota
A 18. század elején igen nagy különbségek figyelhetők meg a magyar mezőgazdaságban. Azokon a dunántúli és észak-magyarországi területeken, amelyek korábban nem tartoztak a török hódoltsághoz, a szántóföldi termelésben már a háromnyomásos művelési módot is alkalmazták. Elsősorban gabonát és bort termeltek.
A megművelt földek nagyságának változása a 18. század folyamán (ezer hektárban). Melyik típus növekedett a legnagyobb mértékben az egykori hódoltság területén?
A korabeli sertésfajtákat – a szarvasmarhákhoz hasonlóan – egész évben a szabadban tartották. Őrzőjük, a kondás, legelőről legelőre hajtotta az állatokat
A megművelt földek nagyságának változása a 18. század folyamán (ezer hektárban). Melyik típus növekedett a legnagyobb mértékben az egykori hódoltság területén?A korabeli sertésfajtákat – a szarvasmarhákhoz hasonlóan – egész évben a szabadban tartották. Őrzőjük, a kondás, legelőről legelőre hajtotta az állatokat

Ezzel szemben a töröktől visszafoglalt, elnéptelenedett területeket először alkalmassá kellett tenni a művelésre, például le kellett csapolni a mocsarakat és a vadvizeket. Ennek eredményeként a kevés földművelőnek sok föld állt rendelkezésére. Ezért ha egy termőterület kimerült, újabbakat törtek fel és tettek művelhetővé. Így csak lassan terjedt el a nyomásos gazdálkodás. Nagyon jelentős volt a rideg állattartás*, a hatalmas pusztalegelőkön egész évben szabadon tartották a szarvasmarhát.
A 18. század második felére az ország legtöbb területén megerősödött az árutermelés, azaz piacra vitték a terményeket. Ekkor kezdett elterjedni a kukorica, a burgonya és a dohány termesztése.
Leckéhez tartozó extrák

Földművelési technikák

A földművelési technikák a középkorban és az újkorban (is) az emberi civilizációval együtt fejlődtek.

Földművelési technikák

Kosárba helyezve!