A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A modern állam és polgárai
A 18. század végéig járt-e minden gyermek iskolába?
A legtöbb országban a nők továbbra sem kaptak szavazati jogot. A képen angol nők tüntetnek a választójog megadásáért
A kötelező oktatást már a lányokra is kiterjesztették. A fiúk és a lányok általában külön osztályban tanultak
A legtöbb országban a nők továbbra sem kaptak szavazati jogot. A képen angol nők tüntetnek a választójog megadásáértA kötelező oktatást már a lányokra is kiterjesztették. A fiúk és a lányok általában külön osztályban tanultak

A modern állam
Az államról még a 19. század derekán is nagyon sokan azt gondolták, hogy egyetlen feladata van: hagyja a dolgokat a saját maguk útján menni. A század második fele azonban ennek az elvnek a feladására kényszerítette az európai államokat. Teret hódított ugyanis a demokrácia. Ennek legszembetűnőbb jele az volt, hogy több országban kiszélesítették a választójogot. A választók kezdték megkövetelni a kormányaiktól, hogy javítsanak az életkörülményeken. Az emberek elvárásai folyamatosan nőttek, ennek következtében pedig egyre több felelősség hárult a kormányokra.
Így a 19. század utolsó évtizedeiben megélénkült a kormányzati tevékenység, és kialakult a modern állam. Az állam új feladatai közé tartozott az oktatás és az egészségügy megszervezése, a munkakörülmények javítása és a társadalombiztosítás rendszerének bevezetése.
A jég előállítása
1834-ben az angol Jacob Perkins (dzsékob pörkinsz) így írta le új találmányát: „Ez a berendezés lehetővé teszi, hogy gyorsan párolgó anyagokat használjunk fel valamilyen más anyag hűtésére és fagyasztására...” Perkins ezzel tulajdonképpen megalkotta a mai hűtőszekrény elődjét.
Módszerével sikerült egy nyári estén jeget előállítania, amelyet aztán végighurcolt London utcáin, ahol csodájára jártak az olvadó jégtömbnek.
Ennek az elvnek az alapján a 19. század utolsó évtizedeiben már jéggyárak ontották a jeget. 1873-ban megjelent az első fagylaltgép, három évvel később pedig már vidáman korcsolyáztak az emberek az első műjégpályáján.
Leckéhez tartozó extrák

Hogyan működik a hűtőgép?

Az animáció segítségével megismerhetjük a hűtőgép szerkezetét és működését.

Népiskolai tanterem

A falusi népiskolák fontos szerepet játszottak a műveltség elterjesztésében.

Hogyan működik a hűtőgép?

Népiskolai tanterem

Kosárba helyezve!