A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A német császárság kikiáltása
A franciák legyőzésével elhárult az akadály a német területek egyesülése elől. 1871 januárjában Versailles-ban, a palota káprápzatos tükörtermében meghalt Poroszország, és megszületett az egységes Németország. I. Vilmos porosz király felvette a német császári címet. Ezzel létrejött a Második Birodalom, közismert nevén a Német Császárság.
A Német Császárság címere egy pénzérmén

Bismarck, a színész
Bismarck minden eszközt felhasznált céljai elérése érdekében. Ha az uralkodó valamely elképzelésével nem értett egyet, a kancellár hosszas fejtegetésekbe bocsátkozott.
Ha ez nem használt, váratlanul letérdelt, és könyörgőre vette a figurát, majd sírva fakadt, végül pedig lemondással fenyegetőzött. Olykor hirtelen dühbe gurult, és a keze ügyében lévő tárgyakat a földhöz csapkodta. Ilyenkor vázák röpködtek a levegőben.
I. Vilmos császárt végül mindig sikerült meggyőznie, nem úgy az utódját, II. Vilmost. Ő nem hatódott meg a fenyegetőzésektől, sőt egy ízben kapva kapott az alkalmon, és elfogadta a lemondást. Így ért véget Bismarck hatalma.
A Német Császárság kikiáltása a versailles-i palota tükörtermében. Az eseményre 1871. január 18-án, Poroszország születésének 170. évfordulóján került sor

A Német Császárság kikiáltása a versailles-i palota tükörtermében. Az eseményre 1871. január 18-án, Poroszország születésének 170. évfordulóján került sor

Otto von Bismarckot 1862-ben nevezték ki porosz kancellárrá. Az alábbiakban a hivatalba lépésekor elmondott programbeszédéből olvashatsz egy részletet. Melyek ennek a legfontosabb gondolatai?
„Németország nem Poroszország liberalizmusára, hanem hatalmára figyel; Bajorország, Württemberg és Baden [német fejedelemségek] tanúsíthat engedékenységet a liberalizmus irányában, ezért mégsem fogja senki nekik tulajdonítani Poroszország szerepét; Poroszországnak össze kell szednie és együtt kell tartania erejét arra a kedvező pillanatra, amit már egynéhányszor elszalasztottunk. Poroszországnak a bécsi szerződés [értsd az 1814-es bécsi kongresszus] szerinti határai az egészséges államéletnek nem kedveznek; a kor nagy kérdéseit nem beszédekkel és többségi határozatokkal döntik el - ez volt 1848 és 1849 nagy hibája -, hanem vassal és vérrel.”
1. Miért mondhatjuk, hogy Németország a 19. század elején csupán földrajzi fogalom volt?
2. Miért nevezték Bismarckot vaskancellárnak?
3. Milyen háborúkon keresztül vezetett az út az egységes Németország létrejöttéhez?
4. Kövesd végig a térképen, milyen területi változások következtek be a német egység megteremtése során!
5. Hasonlítsd össze az olasz és a német egység létrejöttének folyamatát!
    Milyen hasonlóságokat és különbségeket látsz?
Kosárba helyezve!