A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A szocializmus
A szocializmus egy igazságos és tökéletes társadalom eszméjét jelenti. Hívei keményen bírálták a polgári társadalmat, és annak megdöntését tűzték ki célul. A szocialista tanok térhódítása ezért egyre jobban megosztotta a fennálló társadalmat.
A munkások azt gondolták, hogy nyomoruk legfőbb forrása a magántulajdon. Ezért szembehelyezkedtek a tulajdonosok társadalmával. Sokan úgy gondolták, hogy a magántulajdon lopás.
A 19. század egyik legjelentősebb filozófusa és közgazdásza, a német Karl Marx (kárl márksz) és gazdag angliai gyáros barátja, Friedrich Engels (fridrih engelsz) azonban nem elégedett meg ezzel az egyszerű válasszal. Azt vallották, hogy a tőkés társadalmat a kommunista társadalom váltja fel.
Friedrich Engels
Friedrich Engels

Vlagyimir Iljics Lenin
Vlagyimir Iljics Lenin

A munkásmozgalom néhány kiemelkedő alakja: Marx és Engels, a kommunista társadalom eszméjének kidolgozói; Lenin az orosz kommunisták vezetője

Ebben az általuk elképzelt társadalomban a legfontosabb termelőeszközöket, a hatalmas gyárakat, a vasutakat, az energiahordozókat, a bankokat stb. az államnak kell birtokolnia és működtetnie. A magántulajdon állama helyébe tehát a köztulajdon állama lép majd. Ez a történelmi folyamat szerintük elkerülhetetlen, és a proletariátus vezette forradalommal valósul meg. E tanok követőit marxistáknak nevezzük.
A szociáldemokrácia
A 19. század utolsó évtizedeiben sorra alakultak a marxista tanokat valló szociáldemokrata pártok. Legfontosabb követeléseik között a munkahelyteremtés igénye és az általános választójog megadása szerepelt. Ezáltal nőtt a népszerűségük, így igazi nagy tömegpártokká váltak. A választások alkalmával egyre több képviselőjük került be a parlamentbe. Nyugat-Európában ekkor úgy tűnt, hogy hosszú távon választások útján, tehát békés úton is hatalomra kerülhet a munkásosztály.
Kosárba helyezve!