A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az első világháború befejezése
Milyen következményei lehettek a háború menetére az USA belépésének?
Hogyan fogadták az emberek a háború kitörését?
Európa az első világháborút lezáró békeszerződések után. Hasonlítsd össze a 168. oldal térképvázlatával! Figyeld meg, hogy milyen jelentősebb területi változások történtek! Milyen új országok jöttek létre? Sorold fel ezeket az atlasz segítségével!
A család és a fronton harcolók között az egyetlen kapcsolatot a posta jelentette. Az otthoniak türelmetlenül várták a leveleket, hiszen csak ebből tudhatták, hogy családtagjuk él-e még

A katonák a háború ellen
A lövészárkokban egymással farkasszemet néző katonák már a háború kezdetétől olykor-olykor barátkozni kezdtek egymással. Erre alkalmat teremtettek az ünnepek, hiszen ezeket hallgatólagosan fegyverszüneti időszaknak tekintették. Az első karácsonyi ünnepek idején brit és német katonák még futballmérkőzést is játszottak. Ezek a katonabarátkozások 1917-től tömegessé váltak.   A háború vége felé egyre gyakrabban fordultak elő parancsmegtagadások és kisebb-nagyobb lázadások.
Húsvét a fronton
1917-ben egy magyar katona a következőket írta haza: „Szeretett jó anyám és kedves testvéreim! Úgy állunk a békével, hogy mindennap várjuk... Nagyon jó hírek vannak, a muszka [orosz] nem lő se ágyúval, se fegyverrel. Most, amikor a muszkáknak volt husvétjok, átjöttek, és hoztak a mieinknek csomagokat, táncoltak, énekeltek, azután újra visszamentek az ő állásukba.”
Magyar és orosz katonák barátkozása
Angol katona egy elfoglalt német lövészárokban
Magyar és orosz katonák barátkozásaAngol katona egy elfoglalt német lövészárokban

Leckéhez tartozó extrák

Az első világháború befejezése

Kik győztek és kik voltak az első világháború vesztesei? Miként változtatta meg a háború Európa életét?

Brit katona (I. világháború)

A brit katonák az antant katonai tömbben küzdöttek az első nagy világégés során.

Az első világháború befejezése

Brit katona (I. világháború)

Kosárba helyezve!