A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az első világháború kitörése
Miért alakultak ki a nagyhatalmi ellentétek az imperializmus korában?
Milyen következményei voltak az 1870-es porosz–francia háborúnak?
A szövetségi rendszerek, illetve a háborúban részt vevő országok és gyarmataik (a jelentősebb államok a háborúba lépés évével). Az atlasz segítségével keresd meg a térképen Szerbiát!

A háború előzményei
A 20. század elejére a nagyhatalmak ellentétei tovább éleződtek. Franciaország bármi áron vissza akarta szerezni Elzász-Lotharingiát, ezért állandósult a francia–német szembenállás. Németország erőteljesen fegyverkezett, és korszerű flottát épített, amelyet aggódva figyeltek Londonban. A Berlint Bagdaddal összekötő vasút építésének terve súlyosan sértette Anglia kereskedelmi érdekeit. A Balkánon az Osztrák–Magyar Monarchia érdekei ütköztek Oroszországéval. Itt a Monarchia terjeszkedésének útjában főként Szerbia állt, amely élvezte Oroszország támogatását.
Az első világháborút megelőzően két szembenálló katonai tömb alakult ki. Az egyik oldalon az ún. központi hatalmak – Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia – léptek szövetségre. Velük szemben az antant*, azaz Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország állt.
Leckéhez tartozó extrák

Az első világháború kitörése

Miért tört ki az első világháború? Kik álltak egymással szemben a hadszíntéren?

Az első világháború kitörése

Kosárba helyezve!