A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Tartalomjegyzék
Az észak-amerikai függetlenségi háború
Milyen következményei voltak a nagy földrajzi felfedezéseknek?
Milyen emberi szabadságjogokat fogalmaztak meg a felvilágosodás hívei?
Angol gyarmatok Észak-Amerikában
Az első angol telepesek a 17. század elején jelentek meg Észak-Amerikában. A 18. század közepére már 13 angol gyarmat sorakozott egymás mellett az Atlanti-óceán partvidékén. Ezeknek az egymástól is független gyarmatoknak az élén angol helytartó állt. Ő tartotta a kapcsolatot az anyaországgal, de a gyarmatok ügyes-bajos dolgaiba nem volt beleszólási joga.
Ellentét a gyarmatok és az anyaország között
Anglia ebben az időben sikeres háborúban biztosította tengeri vezető szerepét a franciákkal és a spanyolokkal szemben. E hosszú harc azonban sok pénzbe került, nem csoda hát, hogy az államkincstár kiürült. Az angol politikusok ekkor úgy gondolták, hogy a gyarmatokra kivetendő újabb adókkal pótolják a hiányt. Ez azonban nem várt ellenállást váltott ki.
Az észak-amerikai telepesek kétségbe vonták az angol parlament jogát az adókivetésre. Arra hivatkoztak, hogy nem biztosítottak számukra képviseletet ebben a parlamentben. Azt is sérelmezték, hogy a franciák felett aratott győzelem után jelentős létszámú angol haderőt telepítettek a gyarmatokra. Úgy érezték, hogy a szabadságuk is veszélyben forog. Ráadásul a katonák szállásáról és ellátásáról is a gyarmatlakóknak kellett gondoskodniuk. Az ellenállás forrósodó légkörében mind több szó esett az anyaországtól történő teljes elszakadásról, a függetlenségről.
A 13 gyarmat területe (sárgával), illetve  az USA az 1783-as békekötés után
A 13 gyarmat területe (sárgával), illetve az USA az 1783-as békekötés után

Az észak-amerikai angol gyarmatok népességének növekedése (becslés). Hasonlítsd össze Európa lakosságának alakulásával (A gazdasági nehézségek c. fejezetben)! Hol volt gyorsabb a növekedés?

Észak-amerikai angol telep a 17. század közepén
Észak-amerikai angol telep a 17. század közepén

Az angol parlament, látva a kibontakozó ellenállást, az adók és vámok nagy részét eltörölte, de fenntartotta a teára kivetett vámot. Az északi városok kereskedőinek érdekeit ez alapvetően sértette. Emiatt 1773 végén indiánnak és négernek öltözött telepesek Boston kikötőjében a tengerbe szórták három angol hajó tearakományát. Ezt a híres „bostoni teadélutánt” hamarosan további összetűzések követték. 1775-ben kitört a 13 gyarmat függetlenségi háborúja.
A bostoni teadélután
1773-ban a brit kereskedők raktárai tele voltak indiai teával. Készleteiket – a kormánytól kapott vámkedvezmény révén – az amerikai gyarmatokon akarták értékesíteni.
Ettől New York és Philadelphia teakereskedői igen elcsüggedtek. Röpiratban tudatták: megpróbálják meggyőzni a brit hajók kapitányait, hogy forduljanak vissza szállítmányukkal. Erre kérték a többi kikötővárost is. Leírták továbbá, hogy a jelen helyzetben nem úgy kell tenni, mint a bostoniak, hiszen arrafelé csak az emberek szája jár!
Ezen aztán annyira megsértődtek és feldühödtek a derék bostoniak, hogy amikor megérkezett egy brit teaszállítmány, indiánnak és négernek öltözve odaeveztek a hajókhoz, és a rakományt egyszerűen a tengerbe szórták!
A bostoni teadélután
A Függetlenségi nyilatkozat elfogadása
A bostoni teadélutánA Függetlenségi nyilatkozat elfogadása

Leckéhez tartozó extrák

Jamestown (17. század)

Az 1607 májusában alapított város volt az első állandó angol telep Észak-Amerika keleti partvidékén.

Jamestown (17. század)

Kosárba helyezve!