A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Camillo Cavour (kámíjjó kávur), az olasz egység megteremtője
Camillo Cavour (kámíjjó kávur), az olasz egység megteremtője

Egy politikus az olasz egységért
Az 1848–49-es forradalmak bukását követően az olasz egység megteremtésének feladatát végül az egyik legjelentősebb észak-itáliai állam, a Szárd–Piemonti Királyság vállalta magára.
Cavour (kávur), a piemonti miniszterelnök más úton járt, mint a forradalmárok. Belátta, hogy csupán a lelkes itáliai forradalmároktól támogatva nem képes az Észak-Itáliát kézben tartó Ausztria legyőzésére. Az olasz nemzeti mozgalom csak akkor lehet sikeres, ha valamelyik európai nagyhatalom is támogatja. Ezért szövetséget kötött III. Napóleon francia császárral, aki 200 000 fős katonai támogatást ígért a Szárd–Piemonti Királyságnak. Cserébe két kisebb terület, Savoya és Nizza átadását kérte Cavourtól.
Az olasz egység „atyja”
Cavour előkelő főúri családból származott. Ifjúkorában léha életet élt: kalandok, párbajok, nőügyek jellemezték a fiatal mérnököt. Angliát és Franciaországot beutazva döbbent rá arra, hogy Itália nemcsak széttagolt, hanem végtelenül szegény és elmaradott is.
Negyven évesen lett kereskedelmi, majd pénzügyminiszter. Nevéhez fűződik a vasút- és úthálózat kiépítése, a nemzeti bank megalapítása.
Később külügyminiszterként, majd miniszterelnökként már csak egyetlen cél lebegett a szeme előtt: Itália egyesítése.
Kosárba helyezve!