A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Fordulat a háború menetében
1917 jelentős változásokat hozott a világháború menetében. Oroszországban forradalom tört ki , és az ország rövidesen különbékét kötött Németországgal.
Jóllehet ez a változás a központi hatalmaknak kedvezett, azonban még ugyanebben az évben az antant oldalán belépett a háborúba egy másik nagyhatalom, az Amerikai Egyesült Államok.
Az amerikaiakat kezdettől fogva zavarták a német tengeralattjárók portyázásai, amelyek során amerikai hajók is elsüllyedtek. Az USA számára az antant győzelme gazdasági szempontból is fontos volt. A háború ideje alatt ugyanis rengeteg árut szállítottak ezeknek az országoknak.
Az erőviszonyok ezzel végképp eltolódtak az antant javára. A háború sorsa gyakorlatilag eldőlt.
A háború utolsó éve, 1918
1918 tavaszán a német katonai vezetés egy kétségbeesett támadó hadműveletet indított a nyugati fronton. Addig akarták kicsikarni a győzelmet, amíg az Egyesült Államok milliós hadserege meg nem érkezik. A német szárazföldi támadás azonban kifulladt, és csődöt mondott a tengeralattjáró-háború is. Németország és szövetségesei gazdaságilag és katonailag teljesen kimerültek.
A németek által elsüllyesztett antant hajótér (ezer tonna). Melyik évben volt a legeredményesebb a tengeralattjáró-háború?
A németek által elsüllyesztett antant hajótér (ezer tonna). Melyik évben volt a legeredményesebb a tengeralattjáró-háború?

Az antant által elsüllyesztett német tengeralattjárók. Milyen összefüggést látsz a táblázattal?
Az antant által elsüllyesztett német tengeralattjárók. Milyen összefüggést látsz a táblázattal?

Szuronyos puska

Szuronyos puska

Első világháborús francia rohamsisak

Első világháborús francia rohamsisak
Az antant 1918 nyarától döntő jelentőségű győzelmeket aratott. A németek kénytelenek voltak visszavonulni. Ekkorra már kialakult az állóháború elleni hatásos harcmodor is: pergőtüzet zúdítottak a lövészárkokra, majd harckocsikkal törték át az ellenséges frontvonalat. Az összehangolt támadást a levegőből repülőgépek segítették.
1918 őszén a németek szövetségesei teljes vereséget szenvedve sorra letették a fegyvert. Amikor Németországban forradalom tört ki, nem maradt más hátra, minthogy a németek is aláírják a fegyverszüneti egyezményt. Az első világháború a központi hatalmak vereségével fejeződött be.
1915-ben a németek megtorpedózták a Lusitania nevű személyszállító gőzöst (balra). Több mint ezren veszítették életüket, köztük az akkor még semleges USA sok polgára
Amerikai katonák a fronton. Érkezésükkel végleg eldőlt a háború
1915-ben a németek megtorpedózták a Lusitania nevű személyszállító gőzöst (balra). Több mint ezren veszítették életüket, köztük az akkor még semleges USA sok polgáraAmerikai katonák a fronton. Érkezésükkel végleg eldőlt a háború

Kosárba helyezve!