A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Tartalomjegyzék
Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Huszárok a szabadságharcban (Olvasmány)
A huszár már a középkortól fogalommá vált Európában. A magyar könnyűlovast bátorsága, vakmerő vállalkozó kedve emelte a többi fegyvernem katonái fölé. Harci erényeiket a török elleni végvári küzdelmekben fejlesztették tökélyre. Kedvelték az ellenség tőrbe csalását, a rajtaütést, de a közelharctól sem riadtak vissza. Fő fegyverük az ívelt pengéjű huszárszablya volt, amelyet mesterien tudtak forgatni. Mindig színes öltözetet viseltek. Sohasem hordtak azonban zöld nadrágot, mert az Mohamed próféta szent színe volt, s ha ilyen nadrágban a törökök kezére kerültek, azonnal felkoncolták őket.
1848-ban már 12 szolgált, de többségüket nem Magyarországon állomásoztatták.
A szabadságharc több kiemelkedő honvédtábornoka is huszártiszt volt. 1848 előtt huszártisztként szolgált a császári-királyi hadseregben a szabadságharc híres tábornoka, Görgei Artúr is.
A 18. századtól a bécsi udvar is felismerte a magyar huszárok erényeit, s az ország területéről számos huszárezredet szerveztek a császári-királyi hadseregbe.
Hunyadi-huszár. Hasonlítsd össze a felszerelését és az öltözékét a túloldali huszáréval! Milyen eltéréseket találsz?

Huszárok a honvédseregben
A Batthyány-kormány szerette volna elérni, hogy a magyar huszárezredeket hazavezényeljék, a bécsi hadügyminisztérium azonban húzta, halogatta a parancs kiadását. Huszárjaink ekkor Csehországból, Ausztriából és Galíciából kisebb-nagyobb egységekben hazaszökdöstek. Elsőként a Petőfi Sándor által is „megénekelt” Lenkey János kapitány százada érkezett meg május végén.
1848 őszétől a magyar honvédség keretei között is újabb huszárezredeket hoztak létre, melyeket történelmünk kiváló alakjairól neveztek el (Hunyadi-, Mátyás-, Lehel-, Attila-, Bocskai-huszárezred). A Hunyadi-huszárok különleges helyet foglaltak el közöttük, hiszen nem a zsinóros huszáröltözetet hordták, hanem pörge kalapot és pitykegombokkal díszített dolmányt viseltek. Nem hivatalos fegyverük a karikás ostor volt, amellyel képesek voltak az ellenséges lovast „kiemelni” a nyergéből.
A magyar hadügyminiszter meg akarta büntetni a szökött huszárokat, a közvélemény azonban melléjük állt. Lelkesen ünnepelte őket, mondván: honpolgári kötelességüket teljesítették, amikor a veszélyben lévő haza megsegítésére siettek. A szökések azonban veszélyesek voltak, hiszen a császári alakulatok útközben sokat huszárt elfogtak, s mint szökevényeket tizedeléssel büntették őket. Ez azt jelentette, hogy az elfogott katonákat sorba állították, s minden tizediket kivégezték.
A Lehel-huszárezred egyik tagja. Hasonlítsd össze a felszerelését és az öltözékét az előző huszáréval! Milyen eltéréseket találsz?

Leckéhez tartozó extrák

Huszárok a szabadságharcban

Kosárba helyezve!