A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Párizs, a modern főváros
III. Napóleon kiváló főépítésze megteremtette Párizs mai arculatát. Széles utcákat, sugárutakat és körutakat hoztak létre, parkokat és tereket alakítottak ki. Megtervezték a vízvezetékrendszert és a szennyvizet elvezető csatornahálózatot. Ehhez az utcaképhez immár hozzátartozott a közvilágítás is.  
A régi városmagot körbeölelte az új város közhivatalaival, iskoláival, kórházaival, szórakozóhelyeivel, áruházaival és bankjaival. Új utak, hidak, rakpartok, templomok épültek, és megújult a Napóleonok győzelmeit hirdető Diadalív is.
Párizs új arculata a modern várostervezés mintájául szolgált (lásd nagy térkép). Hasonlítsd össze a város régi alaprajzával (lásd kis kép, 90 fokkal elforgatva)! Milyen különbségeket tapasztalsz?

Párizs új arculata a modern várostervezés mintájául szolgált (lásd nagy térkép). Hasonlítsd össze a város régi alaprajzával (lásd kis kép, 90 fokkal elforgatva)! Milyen különbségeket tapasztalsz?

A francia gazdaság
A francia gazdaság 1850-től soha nem látott fejlődésen ment keresztül. Kezdetét vette az ipari forradalom. A francia császár tudatos politikával törekedett az ipar és a tudomány ösztönzésére. Elképzeléseit a francia bankárok is támogatták. Ez az időszak a francia kapitalizmus megerősödésének a kora. Az iparosodás léptékét jól érzékelteti, hogy megkétszereződött a gyári munkások száma. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a közlekedés és az áruszállítás, és jelentősen bővült a vasúthálózat is.
Ez a gazdaságpolitika tette lehetővé, hogy Franciaország a 19. század végére a világgazdaság meghatározó nagyhatalmává váljon.
Vasútvonal avatása. Az 1850-ben alig 3200 km-es vasúthálózat két évtized alatt 19 200 km-esre bővült
A francia kezdeményezésre épült Szuezi-csatorna lerövidítette az Ázsiába vezető víziutat. Keresd meg a csatornát az atlaszodban!
Vasútvonal avatása. Az 1850-ben alig 3200 km-es vasúthálózat két évtized alatt 19 200 km-esre bővültA francia kezdeményezésre épült Szuezi-csatorna lerövidítette az Ázsiába vezető víziutat. Keresd meg a csatornát az atlaszodban!

Kosárba helyezve!