Művészettörténet 6.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A román kor művészete Magyarországon
21. kép.  A feldebrői altemplom (12. század)
21. kép. A feldebrői altemplom (12. század)

A magyarországi román stílusú művészet kezdetei Szent István korához kötődnek. Az első román stílusú épületek templomok voltak, amelyek azonban elpusztultak a történelem folyamán.
A legkorábbi építkezések idejéből való a tihanyi apátsági templom román stílusú altemploma (1050 körül), valamint a fel­debrői altemplom. A 12. században, különösen III. Béla király uralkodása idején egyházi és világi épületek egész sorát emelték román stílusban.
A világi épületek közül III. Béla esztergomi palotája volt jelentős. Ma már csak romjai tanúskodnak egykori megjelenéséről.
A 13. század első felében épült a bélapátfalvi templom. Homlokzata egyszerű: bélletes kapuzat és rózsaablak díszíti. Belső tere bazilikás jellegű, kereszthajóval bővített. Érdekessége, hogy tornyot nem építettek hozzá.22. kép. A bélapátfalvi apátsági templom (1225–1250)

22. kép. A bélapátfalvi apátsági templom (1225–1250)

A jáki templomot a tatárjárás előtt kezdték építeni, de csak utána tudták befejezni. Bazilikás elrendezésű, háromhajós épület. Mellékhajói a tornyok alatt kezdődnek, így növelték a belső tér nagyságát. A tornyok az épületkülső szerves részét képezik. Homlokzatának ékessége a geometrikus díszítésű, bélletes kapuzat. E felett, a homlokzaton fülkesorban szobrokat helyeztek el. Ablakai félköríves záródásúak.
Leckéhez tartozó extrák

Feldebrői katolikus sírtemplom

A 11. században épült plébániatemplom az egyik legkiemelkedőbb korai magyar építészeti emlék.

Jáki bencés apátság

A különleges kapuzatú, román stílusú bencés apátsági templom a 13. században épült fel...

A román építészeti stílus

Egy korai építészeti stílus, melynek jellemzői a vastag falak és a keskeny ablakok.

Feldebrői katolikus sírtemplom

Jáki bencés apátság

A román építészeti stílus

Kosárba helyezve!