A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Sokszínű matematika 10.

A matematika, a ráció, a logikus gondolkodás világunk megismerésének egyik talán leghatékonyabb eszköze, amely néha megmagyarázhatatlan jelenségekkel társul. Elválaszthatatlan a gondolkodó embertől, és teljessé teszi mindennapi tevékenységeit.
Néhány gondolat azoktól, akik mindezt megtapasztalták:
„Mi hát a ráció, amiből az emberi ész a logikát kreálta? Nyilvánvaló, hogy ’benne van’ a természetben, különben nem lehetne a természetet racionális eszközökkel megérteni. A ráció embert, állatot és természetet egyesít.”
(Kertész Imre, Nobel-díjas magyar író)
„Az évszázadok során a matematikusok kollektív tudata megalkotta saját univerzumát. Hogy ez hol van, nem tudom – s gondolom, a ’hol’ szó itt értelmét is veszti –, de biztosíthatom az olvasót: ez a matematikai univerzum nagyon is reális annak a számára, aki benne él. Az emberiség éppen a matematika révén hatolt be legmélyebben környező világa rejtelmeibe.”
(Ian Stewart)
„Az ész nem annyira teremtő erő, mint inkább összehangoló és ellenőrző. Még a legtisztább logikai szférában is az intuíció az, ami először érkezik el az újhoz.”
(Bertrand Russel)
„A szigorú bizonyítás rendszerint az utolsó lépés! Előtte sok sejtést kell tenni, és ezeknél az esztétikai meggyőződés rendkívül fontos.”
(Roger Penrose)
„A matematikus – akárcsak a festő vagy a költő – a forma mestere. ... A matematikai formáknak – akárcsak a festő vagy a költő formáinak – szépeknek kell lennie...”
(G. H. Hardy)

Ne feledjük azonban azt sem, hogy az adódó lehetőségeket nem szabad kihasználatlanul hagynunk:
„Az ember életében elkövetkezik a perc, amikor hirtelen önmagára eszmél, és felszabadulnak erői; ettől a perctől számíthatjuk önmagunkat, ebben a percben születtünk meg. A zseni csírája minden emberben megvan.”
(Kertész Imre, Nobel-díjas magyar író)

Eredményes munkát és tanulást kívánnak a Szerzők.
Kosárba helyezve!