A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Földrajz 7.

„A Föld nem az Emberé, az Ember a Földé! Bármi történik a Földdel, a Föld Fiaival is történik. Minden erőddel, teljes lelkeddel, egész szíveddel őrizd meg Őt gyermekeidnek!”

Seattle indián főnök üzenete az amerikai elnöknek
Bevezető
Az emberek évezredek óta gyűjtik ismereteiket az őket körülvevő világról. Kezdetben még csak közvetlen környezetüket figyelték meg, később a szomszédos tájakat, folyókat, népeket, országokat is. Először az óceánok, tengerek partjai mentén hajóztak, majd eljutottak a távolabbi kontinensekre is. A megfigyeléseket mérések követték. Elsőként a porba rajzolták, amit láttak, később vázlataikat papírra vetették, majd térképeket készítettek róla. Ma már az űrhajókról le is fényképezik és elektromágneses hullámokkal letapogatják a Földet. A Föld felszínével és a rajta élő emberekkel foglalkozó tudomány neve: földrajz = geográfia. (Geográfia görög szó, azt jelenti: „írások, rajzok a Földről”.)

Földrajzi alapismeretekkel az 5. és a 6. osztály természetismeretének tanulása során már találkoztatok. Idei tantárgyunk, a földrajz, bemutatja a Föld kontinenseit, tipikus tájait, jellegzetes országait, a Föld sokféle lakójának életmódját, gondolkodását. Világossá teszi azt, hogy egyes országok lakói külső jellemzőikben, kultúrájukban, szokásaikban különbözhetnek ugyan egymástól, de az emberek egyenrangúak.

Napjainkra a világ társadalmi-gazdasági folyamatai felgyorsultak. Kövessétek nyomon ezt ti is!

Szeretnénk, ha a tantárgy tanulásának eredményeképpen felismernétek: az ember felelős távolabbi és közvetlen környezetéért. Értékeinek megismerésével, tudatos megőrzésével, ésszerű használatával ezekért sokat tehettek!

Reméljük, szívesen tanuljátok majd ezt a sokszínű, természet- és emberközeli tantárgyat! Eredményes tanulást kívánnak:a Szerzők.
Kosárba helyezve!