A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Biológia 7.

Zord Természet, csak élj! Újulj meg szüntelen,
alant és fent, ahogy törvényed hirdeti,
te istennő vagy, élj s dölyfösködj! Földeden
az ember csak utas, nem mint megilleti,
királyod.
Alfred de Vigny
Kedves Gyerekek!
Az első Biológia-tankönyvetek közvetlen környezetetek és a hazai tájak élővilágától messze vezet benneteket. Így az év során képzeletben ellátogattok a tengerek, a tajga, a dél-amerikai „zöld pokol”, az észak-amerikai préri és az afrikai szavannák területére. Megismeritek az életközösségek legérdekesebb növényeit és állatait, elsajátítjátok környezeti tényezőit és ezeknek az élőlényekre gyakorolt hatását. Felismeritek az életközösségben működő kölcsönhatásokat, törvényszerűségeket. Így megértitek azt, miért népesítik be más élőlények a forró sivatagokat, mint a sarkvidék fagyos tájait.
Sajnos azt is látni fogjátok, hogy ez a csodálatos világ milyen sérülékeny, a felelőtlen emberi magatartás, tevékenység miatt mekkora veszélyben van. Napjainkban a Föld kirablása, szennyezettsége ijesztő mértékű, és már-már úgy tűnik – különösen egy-egy környezetszennyezési katasztrófa kapcsán –, hogy az élet feltételeit a jövőben lehetetlen lesz megőrizni.
Szerencsére ez csak látszólag van így, mert együttgondolkodással és közös tenni akarással meg lehet menteni a Földünket. S ebben a ti szerepetek óriási. Csak ti vagytok képesek arra, hogy e munkában magatok mellé állítsátok a felnőtteket, és közös erővel megőrizzétek a holnap számára a Föld kincseit, élővilágát – tulajdonképpen magatoknak.
A tanév vége felé rendszerezitek az eddig megismert élőlényeket testfelépítésük és életműködéseik hasonlósága, vagyis rokonságuk alapján. Ehhez azonban az idén megszerzett ismeretek mellett a korábbiakra is szükségetek lesz.
Eredményes munkát kívánnak: a tankönyv szerzői.
Kosárba helyezve!