A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Földrajz 10.

„Úgy legyetek jó magyarok, hogy ne
legyetek rosszabb európaiak, és úgy
legyetek jó európaiak, hogy ne legyetek
rosszabb magyarok!”
Márai Sándor

Kedves Diákok!
Az ember része a természetnek, amely körülveszi. Törvényei rá is érvényesek. Fennmaradása attól függ, hogy képes-e ésszerűen felhasználni a környezet adottságait.
Az ember társadalomban él. Természeti környezetét birtokba veszi, és földrajzi térré alakítja. Ebben mind a természeti, mind a társadalmi törvényszerűségek érvényesülnek.
A változások üteme az utóbbi évtizedekben hihetetlenül felgyorsult. A 21. század emberének meg kell értenie, követnie kell ezeket. Ezért elengedhetetlen, hogy tudását folyamatosan megújítsa. Ha valaki 30 éve azt állította volna, hogy a boltban egy műanyag lapocska segítségével lehet fizetni, az emberek a zsebükben hordják a telefonjukat, elektronikus úton intézik bankügyeiket, illetve leveleket, fotókat továbbítanak más kontinensen élő családtagjaiknak, megmosolyogták volna. Ma már mindez valóság.
Könyvünkben azt a szemléletmódot közvetítjük számotokra, amely hozzásegít benneteket ismereteitek folyamatos megújításához, a változások követéséhez.
Tájékozódásunk fő területe a társadalmi-gazdasági tér, amellyel a társadalomföldrajz foglalkozik. Megismeritek az ember termelőtevékenységét és eltérő vonásait a Föld különböző térségeiben. Megértitek majd, hogy a társadalom életét többirányú, kölcsönös összefüggések mozgatják. Kapcsolatot találhattok pl. a népességrobbanás, az élelmezési válság, az egészségügyi ellátás, az oktatás helyzete és a termelési kultúrák színvonala között. Magyarázatot kaptok arra is, hogy miért lépik túl a szerveződések, a folyamatok az országhatárokat, hogyan válnak hatásaik világméretűvé.
A tananyag feldolgozásakor ne csak befogadjátok az információkat. Kérdezzetek, vitatkozzatok, érveljetek! Alakítsátok ki egyéni véleményeteket, de keressétek a megegyezést és a megoldási lehetőségeket is! Kísérjétek figyelemmel az újságok híreit, a tévé tudósításait, az internetet és az egyéb információforrásokat!
Sok érdekes, izgalmas földrajzórát kívánnak
a Szerzők
Kosárba helyezve!