A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Biológia 12.

Előszó
A Természetről tizenéveseknek tankönyvcsalád harmadik tagja ez a 12. osztályosoknak szóló Biológia könyv. Az előző kötetek (Biológia 10. Az élőlények változatossága; Biológia 11. A sejt és az ember biológiája) tagolását követve tekinti át a genetika, az ökológia, az evolúció alapismereteit, valamint a bioszférában lezajló globális folyamatokat és az ember élővilágra, környezetre gyakorolt hatását.
Fontos szempont volt a szakmai tartalom korszerűsítése úgy, hogy a tankönyv ismeretei megfeleljenek a középszintű tantervi követelményeknek. Ugyanakkor a kötetben megtaláljuk az emelt szintű tantervi és érettségi követelményrendszernek megfelelő tartalmakat is. A közép és az emelt szint az oldalak tagolásával különül el egymástól. Szerepelnek benne az új követelmények, mint például az öröklődés sejtmagon kívüli lehetőségei, a környezet tulajdonságokra gyakorolt hatásai, a családfaelemzés, az ikerkutatás, a Humán Genom Program, az ember leggyakoribb genetikai eredetű betegségei is. Az ökológia új ismeretei között megtalálhatók a magyarországi gyomtársulások leírása. Megjelenik a biológiai sokféleség fontosságának a kiemelése, megismerhetjük a környezet és természetvédelem alapjait. Elsősorban a biológiai versenyekre való felkészülés segítése érdekében segédanyagként szerepel hazánk nemzeti parkjainak és a biomoknak a rövid jellemzése. Az evolúció leglényegesebb fajkeletkezési elméletei, az evolúciós bizonyítékok mellett kitér a könyv a Gaia-elméletre, a városok ökológiai hatásaira, az ökológiai válság okaira is.
Sok táblázat, ábra szerepel a könyvben. A táblázatok rendszerezik az ismereteket, vagy – a megtanulásukat mellőzve – jól használhatók az érettségire való felkészüléshez. Az ábrák között van néhány olyan, mely az adott folyamat elvi tartalmát hivatott bemutatni, segítve a biológiai folyamatok megértését, de a tényei nem tartoznak a követelményekhez.
Abban a reményben ajánlom e tankönyvet, hogy használóit jól segíti majd céljaik elérésében.
Köszönöm családomnak, hogy minden körülményt biztosítva segítette a munkám, és a kollégáimnak, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia munkaközössége pedagógusainak, hogy szakmai észrevételeikkel, javaslataikkal újabb és újabb inspirációt adtak a sorozat elkészültéhez.
a Szerző
Kosárba helyezve!