Vaša košarica je prazna

Kupovina

komad: 0

Ukupno: 0,00

0

MS-3963

Magyar klasszikusok

A helység kalapácsa

Hősköltemény négy énekben

Novela/ kratka priča

Mozaik Kiadó
MS-3963 - Izdanje 1, Stranica 64

Autori: Petőfi Sándor

Nastavni plan i program: NAT 2007

"A rövid, kis népi eposz elsősorban nem azáltal hat, hogy paródia, hanem azáltal, ami eredeti, népies góbéság, bumfordiság […]. […] Alakjainak kancsal humora, ravaszdi észjárása engem már akkor harsogó jókedvre bírt, amikor még egy fél igazi eposzt sem olvastam." /Illyés Gyula/

A magyar romantika kedvenc műfaját, az eposzt parodizálja. Azonban A helység kalapácsa nemcsak a klasszicista eszményt, a túlzásba vitt pátoszt, a fennkölt hangnemet és a jellegzetes eposzi kellékeket teszi nevetségessé, hanem a költészetnek romantikus, ünnepélyes értelmezését is. Petőfi műve nemcsak szándékoltan alantas nyelvi fordulataival hívta ki a kritikusok megbotránkozását, hanem tárgyválasztásával is: a hatalmasra növesztett falusi életképpel, amely végső soron a dolgos falusi nép vasárnapi foglalatosságait emeli fel és fokozza le a "költészet" segítségével. A helység kalapácsát mégsem lenne helyes a népies versei közé sorolni: nemcsak világlátása, de nyelvszemlélete is szemben áll a népiesség naivitásával.

A mai napig közismert mű. Szeretjük, élvezzük, még ha egyre több az értelmezésre szoruló szó, kifejezés benne. Zsurzs Éva filmjének (1965) parádés szereposztása, és kiváló színészeink értelmezése azonban segít élő klasszikusként megtartani.

A kötetet Deák Ferenc grafikusművész szellemes rajzai gazdagítják.

TISKANA publikacija
Veličina: A6 (105x148) ,  Masa: 108 g
digitalna varijanta HOME
Digitalna publikacija za kućnu uporabu
680 Ft
digitalna varijanta CLASSROOM
Digitalna publikacija, namijenjena uporabi u školi, s interaktivnim pločama.
2 750 Ft
Added to your cart.