A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Titus diadalíve (Róma, 1. század)

A diadalívet a római császár a zsidók elleni győztes hadjárat emlékére emeltette a Forum Romanum bejáratánál.

Az arkhimédészi csavar (Kr. e. 3. század)

Arkhimédész találmánya a földek öntözésére használható vízátemelő szerkezet volt.

Ammónia (NH₃)

Színtelen, szúrós szagú gáz, melynek vizes oldata a szalmiákszesz.

Ichthyosaurus (halgyík)

Halszerű, a tengeri életmódhoz alkalmazkodott őshüllő, a konvergens evolúció példája.

Szén-tetraklorid (CCl₄)

Színtelen, édeskés szagú, mérgező folyadék. Jól oldja a zsírokat és olajokat.

Kén (S₈)

A földkéreg 16. leggyakoribb eleme sárga színű, szagtalan, szilárd anyag. Egyik legismertebb vegyülete a pirit, melyet a „bolondok aranyának” is neveznek.

Karbamid (CO(NH₂)₂)

Emlősállatok vizeletében előforduló vegyület, melyet nitrogéntartalmú műtrágyák gyártásához használnak fel.

Benzol (C₆H₆)

A benzol az aromás vegyületek legegyszerűbb képviselője.

Adorján János motoros repülője (1910)

A Libelle (Szitakötő) névre keresztelt találmány a (magyar) repülés történetének egyik mérföldköve.

Pirrol (C₄H₅N)

Nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületek egyik képviselője.

Formamid (metánamid) (HCONH₂)

Színtelen, enyhén viszkózus, higroszkópos folyadék, melyet hangyasav, hidrogén-cianid és más szerves vegyületek előállításához használnak.

D-ribóz (C₅H₁₀O₅)

A nukleinsavakban, koenzimekben, nukleotidokban és nukleozidokban előforduló ribóz nyílt láncú formája.

Naftalin (C₁₀H₈)

A legegyszerűbb több gyűrűs aromás szénhidrogén.

Béta-D-fruktóz (gyümölcscukor) (C₆H₁₂O₆)

A fruktóz vagy más néven a gyümölcscukor a legédesebb egyszerű szénhidrát.

Oxóniumion (H₃O⁺)

A savas kémhatásért felelős összetett ion.

Buta-1,3-dién (C₄H₆)

A konjugált diének legegyszerűbb képviselője.

Olajsav (C₁₇H₃₃COOH)

A telítetlen monokarbonsavak egyik képviselője. A molekulában egy cisz helyzetű kettős kötés van.

Szulfátion (SO₄²⁻)

Kénsavból protonleadással képződő összetett ion.

Trimetil-amin N(CH₃)₃

A romlott élelmiszerek szagát adó harmadrendű amin.

Kosárba helyezve!